Čuvari Starog grada povodom 23. godišnjice Oluje

0
82

Uduruženje građana Čuvari Starog grada oglasili su se saopštenjem povodom godišnjice Oluje. Saopštenje prenosimo u celosti.

Svake godine početkom avgusta na godišnjicu Oluje sećamo se tragičnih događaja i najvećeg etničkog čišcenja posle Drugog svetskog rata koje se desilo u srcu moderne Evrope. Sećamo se i tugujemo za žrtvama zločina koji su počinjeni u Oluji ali i svih drugih žrtava koje su posledica pogrešnih politika koje su polazile od pretpostavke da nekom na Balkanu moze biti bolje tako što ce onom drugom biti gore. Zaboravili su tada kreatori tih pogubnih politika koje su unazadile sve, a o tome rečito govore ekonomski parametri i egzodus mladih ljudi iz svih zemalja bivših jugoslovenskih republika, koliko je Balkan mali. Zaboravili su i da svi koji živimo ovde delimo iste nade, brige i snove, zaboravili su da nam samo svima zajedno može biti bolje. Danas 23 godine nakon Oluje svakom normalnom je jasno da za njegov loš život nije kriv onaj drugi, onaj koji se drugačije zove ili moli već sistem koji je koristio i ratne i posleratne godine da za sebe uzme sve, a građanima da ostavi samo onoliko koliko im je dovoljno da prežive.
I zato baš ovih dana kada se ne razumemo, kada jedni slave, dok drugi plaču moramo se prisetiti da svi imamo jednog zajedničkog neprijatelja, a to je siromaštvo koje nije posledica ni slučajnosti ni nerada vec želje onih na vrhu da nas eksploatišu držeći čitav region u stalnoj tenziji i iznova nas svađajući i deleći. Samo tako oni mogu i dalje da se bogate a nas da  ponižavaju. Vreme je da zajedno kažemo ne takvim politikama, vreme je da se zajedno poklonimo svim žrtvama i počnemo da gradimo Balkan po meri čoveka. Vreme je za novo vreme.

OSTAVI ODGOVOR