OTIŠAO ZADNJI VOZ: Glavna železnička stanica postaje muzej!

0
216

Glavna železnička stanica nakon 134 godine prestala je da radi, a prema navodima gradskih čelnika postaće muzej. Kako je saopštilo preduzeće “Infrastruktura Železnice Srbije”, železničko službeno mesto “Beograd Glavna stanica” ukinuto je u subotu u 21.45, nakon što je poslednji voz iz te stanice krenuo u Budimpeštu.

Železnička stanica Beograd Centar u Prokopu je nova polazna i dolazna stanica za sve vozove u domaćem i međunarodnom saobraćaju. Izuzetak su polasci na relaciji Beograd-Bar koji će polaziti iz stanice Topčider.

“Dva para međunarodnih vozova koji saobraćaju između Beograda i Bara, od 16. juna su preusmerena u stanicu Topčider. Od 1. jula u stanici Beograd Centar dnevno će saobraćati 195 vozova, od kojih su 16 međunarodni, 56 lokalni i daljinski, 90 vozovi na liniji BG voza između Batajnice i Ovče i 33 voza na liniji BG voza između stanice Beograd Centar i Resnika”, piše u saopštenju.

Prvi put pet vozova dnevno će saobraćati između centra Beograda i Vršca, navodi se u saopštenju i dodaje da je stanica “Vukov spomenik” potpuno pripremljena da od danas kroz nju dnevno prolazi 90 vozova na liniji Batajnica – Ovča i 10 vozova na liniji Beograd Centar – Vršac.

Zgrada Glavne železničke stanici u Beogradu, iz 1884. godine, postaće muzej istorije nastanka srpske države. Novim palnom ukinuta je i priobalna pruga iz tog doba, a na prostoru stanice i pomoćnih železničkih objekata uz reku Savu se gradi naselje “Beograd na vodi”.

Zbog ukidanja glavne stanice koje smatraju štetnim za grad, protestovalo je nekoliko grupa građana, a i Udruženje ljubitelja železnica juče se protestom oprostilo od Glavne Železničke stanice

OSTAVI ODGOVOR