PITALI SMO STAROGRAĐANE: Da li električni trotineti ugrožavaju bezbednost saobraćaja?

0
214

Na ulicama prestonice poslednjih meseci primećen je novi trend – vožnja električnih trotineta. Domaći ljubitelji i korisnici ovog svetskog transportnog hita, suočeni sa brojnim rekonstrukcijama centralnih gradskh ulica i haotičnim javnim prevozom, kažu da je elektični trotinet  budućnost gradskog prevoza jer ne zagađuje okolinu, ne pravi buku i omogućava lak i jednostavan prevoz “gde god vam padne na pamet”. I što je najvažnije ne morate unapred da brinete gde ćete ga parkirati.

Iskoristili smo lepo vreme da pitamo Starograđanešta misle o novom “hit” načinu prevoza koji je sve popularniji u Srbiji.

Električni trotinet je prevozno sredstvo koje može da razvije brzinu i do 40 kilometara na čas, a ima i modela koji su sposobni da idu i brže, čak do neverovatnih 100 kilometara na čas! Oni koji ga koriste navode da je mnogo isplativiji od automobila, da je idealan za saobraćajne gužve i što je najvažnije – lako se koristi. Može da se sklopi, a jedno punjenje omogućava vožnju do 30 kilometara i naravno ne zahteva vozačku dozvolu.

Dušan, koji ima preko 70 godina, kaže nam uz osmeh, da mu se ne sviđa to što su trotineti preplavili Beograd, te da dobro mora da pazi da ga neki ne potkači.
„Mi stariji moramo da obratimo dodatnu pažnju kada krenemo u šetnju jer trotineti prosto lete, a ne emituju nikakav zvuk kojim bi nas upozorili da se sklonimo”.

Zbog sve većih spekulacija na temu sigurnosti ovog vida prevoza za korisnike i opasnosti za pešake, posebno na trotoarima, najavljeno je da je kod nas u pripremi novi zakon o bezbednosti u saobraćaju kojim će biti obuhvaćen i ovaj način prevoza. Kako navode mediji predviđa se da brzina kretanja električnih trotineta bude između 10 i 20 kilometara na čas, ali i da će vozači, zbog lične bezbednosti, morati da nose i kacige.

Saobraćajni stručnjaci upozoravaju na brojne bezbednosne rizike, jer je pre nekoliko dana u Parizu zabeležen treći smrtni slučaj izazvan nepažnjom vozača elekričnih trotineta. Slične vesti iz Berlina i drugih gradova Evropske unije takođe govore da je prošao “medeni mesec” za korisnike ovog vida prevoza jer se lokalne vlasti sve restriktivnije odnose prema upotrebi električnih trotineta kao alternativnom vidu prevoza.

Vlasti Madrida i Pariza zabranile se upotrebu električnih trotineta na trotoarima, budući da je bilo slučajeva sudara i teških nesreća. Za razliku od pomenutih gradova u Hrvatskoj je pre nekoliko nedelja Ustavni sud odlučio da električni trotineti nisu motorna vozila, jer njih koriste pešaci i zato ih je moguće voziti samo po trotoaru.
Nemačka će uskoro dozvoliti upotrebu električnih trotineta na trotoarima do 12 kilometara na sat, dok će se brži kretati na stazi za bicikliste.
Za nepoštovanje ovih pravila predviđene su novčane kazne do 135 eura.

Zato domaći poznavaoci ove materije naglašavaju da je pri izradi novog zakona potrebno uzeti u obzir i uporediti iskustva drugih država, te da se moraju doneti dobra rešenja koja se pre svega tiču signalizacije, bezbednosne opreme, ali i bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, pre svega pešaka!

OSTAVI ODGOVOR