Radovi u tunelu, autobusi izmenjenom trasom

1
103

Zbog radova koji se izvode na sanaciji Terazijskog tunela do petka 15. juna doći će do izmena u saobraćaju. Prva faza radova na sanaciji tunela je završena noćas, a u noći između četvrtka i petka (14. i 15. jun) u vremenu od 22 do 6 sati ujutro, za saobraćaj će biti zatvorena strana tunela u smeru od Zelenog venca ka centru grada.

Zbog radova u tunelu u isto vreme se menja i režim linija javnog gradskog prevoza. Autobusi iz pravca Novog Beograda saobraćaće Prizrenskom i Terazijama do Tga republike, do povratka na svoje redovne trase, dok će u smeru ka Novom Beogradu linije JGP-a saobraćati desnom trakom tunela.

Terazijski tunel je pušten u saobraćaj 4. decembra 1970. godine. Zgrada koja i danas postoji iznad tunela izgrađena je pre, u periodu od 1957. do 1960. godine, a prvo ime joj je bilo “Savez trgovinskih komora”. Ovo je istovremeno zanimljiv i poučan primer kako je nekad sve bilo pažljivo planirano, jer je njena gradnja morala da se uklopi u već postojeće urbanističke planove za izgradnju tunela. Beograd je tih godina vodio Branko Pešić, poznati Zemunac, koji slovi za jednog od najuspešnijih gradonačelnika našeg glavnog grada jer su tada izgrađeni „Morstarska petlja”, most „Gazela”, Terazijski tunel, veliki deo Novog Beograda, a usvojen je i ambiciozni plan izgradnje metroa, čija izgradnja nažalost nije relizovana.

1 KOMENTAR

OSTAVI ODGOVOR