Vozovi sa opasnim tovarom “tempirana bomba” ispod centra – zbog Beograda na vodi?

0
357
FOTO: Železnice Srbije

Već nedeljama nije tajna da ispod najužeg centra Beograda svake noći prolaze vozovi koji prevoze opasne materije. Od početka februara sav transport ovog tipa odvija se kroz vračarski tunel uz neposrednu blizinu granice sa Starim gradom, jer zbog zatvaranja pruge Beograd – Novi Sad više nema druge putne alternative. Međutim, da li je to pravi razlog?

Još od početka prošlog meseca, razne opasne hemijske materije, a pre svega amonijak, u vozovima sa teretnim vagonima između ponoći i pet ujutru prolaze kroz centar dvomilionskog Beograda, kroz tunel “Vračar”, koji se proteže od Veterinarskog fakulteta, preko Vukovog spomenika do Pančevačkog mosta, kao glavna podzemna teretna maršuta. Ne smemo ni da pomislimo šta bi se desilo u slučaju iskliznuća prosipanja i izlivanja ovih otrova s obzirom da, prema rečima stručnjaka, iz razloga protivpožarne žaštite, postoji veliki broj ventilacionih otvora iznad podzemne pruge u centru.

ISTINA O KALEMEGDANU

I dok iz Grada uveravaju da nema razloga za zabrinutost, iz “Železnica” dolaze protivrečne informacije: od toga da je ovo rešenje bilo jedino moguće i da je opasnost svedena na minimum, ali i da studija koja bi trebalo da definiše uslove prevoza opasnih materija kroz centar Beograda još nije završena, a saobraćaj kompozicija sa opasnim otpadom ipak dozvoljen.

Pre dve godine, gradski arhitekta Milutin Folić izjavio je kako se najopasniji tereti i otrovne materije transportuju trasom oko Kalemegdana, jer kako je rekao, u tunel ne smeju da uđu. Međutim, prošle jeseni, šine na toj liniji su uklonjene, a sav transport prebačen upravo u tunel koji prolazi ispod samog centra Beograda.

Šta se desilo pa vozovi sa opasnim tovarom više ne idu okolnim putem? Ispred njih se isprečio državni projekat broj jedan. Zbog potreba izgradnje Beograda na vodi, jedini put koji im je preostao, bio je vračarski tunel.

– Smemo li da dozvolimo da se uopšte razmišlja o mogućnosti da se u Beogradu dogodi ono što se dogodilo u selu pored Niša? Da bismo udovoljili stanovnicima Beograda na vodi, mi smo doveli u opasnost život ljudi koji stanuju u centru Beograda – izjavio je novinar Miša Brkić. 

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić tvrdi da je sve po zakonu i da je opasan tovar kroz tunel išao i pre Beograda na vodi. Istovremeno, u “Železnicama” poručuju da оpasan otpad nikad dosad nije prolazio ispod centra grada. Čekajući trajno rešenje, ovo je, kažu, bilo jedino moguće. Međutim, uveravaju građane da su procedure prenosa otpada rigorozne i da je opasnost svedena na minimum.

– Saobraćaj opasnih materija železnicom se odvija bezbedno, nema razloga za brigu, sve mere predostrožnosti i zaštite su preduzete i na najvišem nivou su – izjavio je Nenad Stanisavljević iz Železnica Srbije.

BASTAĆ: Demontiranjem parking-tabli počela demontaža sistema

Kako saznajemo, “Železnice” su u julu prošle godine naručile i studiju koja bi trebalo da definiše uslove prevoza opasnih materija kroz centar Beograda. Studija, međutim, još nije završena, a saobraćaj kompozicija sa opasnim otpadom svejedno je dozvoljen.

Kroz beogradski železnički čvor svakog dana prođe sedam do osam kompozicija koje prevoze opasan otpad. Vozovi sa toksičnim materijama se pre ulaska pregledaju, a na deonici su i kamere koje prate promene temperature, koje bi mogle da ukazuju na hemijsku reakciju.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR