Ćošak Radivoja Koraća, mesto gde slučajni prolaznici vrše nuždu! (FOTO)

0
164
FOTO: Starogradski.com

U uvučenom delu Knez Mihailove ulice, kod broja 10, nalazi se spomen-ploča Radovoju Koraću, legendi jugoslovenske i srpske košarke, na mestu gde su se okupljali sportisti šezdestih.

Idejno rešenje spomen-ploče uradio je profesor Fakulteta primenjenih umetnosti Zoran Ivanović, a sama ploča izrađena je u dubokom reljefu u bronzi. U prvom planu su elementi koji obeležavaju život legendarnog košarkaša – lopta, šaka i imena gradova u kojima je igrao povezana sa imenom Beograda, dok je u pozadini portret sportiste. Posetili smo ovo ćoše da se uverimo koliko su građani svesni ovog mesta i koliko se sećaju Radivoja Koraća…

“MAČKOVGRAD” U SRED STAROG GRADA: Mesto gde mace uživaju sve privilegije (FOTO)

Na ovom relativno zamračenom, neupadljivom i pomalo neuglednom mestu nalazi se nekoliko telefonskih govornica, koje uglavnom zvrje prazne. Tu je ulaz broj 10 gde su smeštene i prostorije Ambasade Republike Crne Gore, kao i sedišta desetak firmi.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Najpre smo zatekli gospođu koja je, sa koleginicom, na kratko izašla na pauzu.

“Naravno da znam da je ovo mesto ćoše Radivoja Koraća iako nisam previše sportski profilisana. Nažalost, smatram da izgleda neugledno za jednog takvog velikana. Ako pogledate pažljivije, videćete da tu slučajni prolaznici čak i vrše nuždu” kaže naša sagovornica.

BEOGRAD PAMTI: Ejmi Vajnhaus dobija spomenik, ali potrebna je naša pomoc (FOTO, VIDEO)

Na nekoliko desetina metara dalje ka Terazijama, nalaze se klupe koje su bile i te kako zauzete.

“Ne znam za plato ali naravno da sam čuo za Radivoja Koraća i sećam se skoro svakog njegovog poteza” rekao nam je gospodin koji je čitao novine, pravdajući se da nije iz Beograda. Pola metra dalje pored frižidera nalazio se prodavac sladoleda i nije bio raspoložen za priču…

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Među retkim prolaznicima koji skreću baš na ovo mesto, uglavnom se nalaze službenici ambasade, ili njihovi gosti diplomate, elegantno odeveni u odela i kravate.
Ipak zapazili smo jednog mladića koji je bio obučen neobaveznije.

“Ne, nisam znao da je ovo Koraćevo ćoše… ali, da naravno da znam ko je bio
on” odgovorio nam je uz ljubazan smešak, ovaj mladić.

GRADILIŠTE NA KALEMEGDANU: Oko turbeta raskopano, česma opkoljena bagerima, a obnova stepeništa u najavi! (FOTO)

Plato između Knez Mihailove ulice, Trga republike i Obilićevog venaca postao je Ćošak Radivoja Koraća, 8. juna 2002. godine. Ćoše su svečano otkrili Bojana Korać, rođaka slavnog košarkaša, kao i njegov prijatelj, poznati odbojkaš Zoran Petrović.

Radivoje Korać “Žućko”, bio je vrhunski sportista sa rekordima od kojih neki nisu oboreni ni do danas, a osim sporta, bio je strastveni zaljubljenik u nauku, književnost, slikarstvo i muziku. Kažu da je po svom obrazovanju, interesovanjima, inteligenciji odskakao od svoje generacije.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR