EKSKLUZIVNO Muta Nikolić: Imamo ideju za procvat beogradske košarke! Samo, ne možemo sami! (FOTO, VIDEO)

0
456
Miroslav Muta Nikolić; FOTO: NP

Nešto sve lepše i lepše miriše na Donjem Dorćolu, i ne, to nije Dunav… Košarkaška kuhinja legendarnog trenera Miroslava Mute Nikolića i starog Dorćolca Velibora Velje Jojića već par godina radi punom parom. U Dunavskoj ulici, u sportskom centru Dynamic, gde stasava ekipa puna mladih i talentovanih igrača, entuzijastični dvojac se trudi da sebi postavi i neke druge ciljeve, usko povezane sa daljim razvojem najuspešnijeg srpskog sporta.

Ako je aktuelni pomoćnik selektora Srbije devedesetih godina sa Beočinom (timom koji je Muta okupio, a iz koga je izašlo nekoliko nosilaca srpske košarke u to vreme) mogao da dođe do finala one daleko snažnije lige u kom je posle velike drame poražen od Partizana, sa KK Dinamikom, koji se u trećoj godini postojanja plasirao na Kup Radivoja Koraća i na dobrom je putu da se krajem proleća i u Superligi priključi Partizanu, Zvezdi, Megi i FMP, može da napravi daleko veća, ali i dugoročnija dostignuća za srpsku košarku.

Miroslav Muta Nikolić; FOTO: NP
Miroslav Muta Nikolić; FOTO: NP

Dorćolci se trenutno nalaze na deobi prvog mesta Prve lige Srbije sa Vršcem (13 pobeda), ali proslavljeni trener tvrdi da plasman nije primarni cilj.

“Nas ne interesuje rezultat, potenciramo mlade igrače. Voleli bismo da uđemo u Superligu, kao što smo ušli u Kup Radivoja Koraća, kako bi se ovi klinci oprobali na najvišem nivou. Želimo da igramo sa Zvezdom, Partizanom, Megom. Hoćemo da se izreklamiramo kao sportski centar, kao ekipa”, istakao je u razgovoru za naš portal.

Ovakav stav i ne čudi, s obzirom na uslove u kakvima se radi.

Imamo ceo paket! Velja Jojić je mene angažovao, a meni se pre toga ovo sve svidelo. Imamo halu, bazen, teretanu, medicinski centar, sve… Nije onako kao po školama. U Srbiji nema boljih uslova za treniranje. Velja je stari Dorćolac, i napravio je ovo kako bi deca mogla da dođu i treniraju. Ima tu mogućnosti za razne sportove – fudbal, odbojku, košarku. Naravno, prioritet je košarka, jer je Velja najviše voli. Ovde je odrastao i prvenstveno zato je napravio ovaj centar“, istakao je jedan od najboljih srpskih košarkaških stručnjaka.

Miroslav Muta Nikolić, Nikola Marković; FOTO: NPMiroslav Muta Nikolić; FOTO: NP

U ekipi jedinog dorćolskog košarkaškog kluba prvenstveno stasavaju klinci, ali tu je i nekoliko poznatijih imena, za koja je čulo mnogo pravih košarkaških “zaluđenika”.

“Tu je par starijih igrača, čiji je cilj da školuju ovu decu. Ti klinci ne bi mogli da pobede nikoga sami. Ne bi imali šta da traže u Prvoj ligi, jer su veoma neiskusni. Dobili su priliku da pokažu talenat, a da stariji igrači malo više zalegnu, da im prenesu mentalitet pobednika. Ja sam veoma zadovoljan poslom, i deca su zadovoljna. Sa mnom sarađuje Nikola Marković, trener iz Kragujevca, sa kojim imam odličnu hemiju. Svi ljudi koji ovde rade imaju škole za trenere, jer kod mene ne može da se dođe bez toga”, jasan je zamenik selektora reprezentacije Srbije.

Interesovalo nas je odakle su klinci koji dolaze u Dinamik… Ima li novih momčića iz kraja na koje ćete moći da računate u budućim godinama? Kakav je odziv među lokalnom decom?

“Stalno nam dolazi neko na probu. Iz raznih krajeva Srbije. Danas nam dolazi klinac iz Novog Sada. Čulo se za dobre uslove, a mi smo tu da probamo da ovde smestimo najtalentovaniju decu. Imamo oko 300 klinaca iz Beograda koji treniraju kod nas. Nažalost, nemamo mesta za sve, ali ja sam planirao da se ovde uradi još jedna mala hala, kao i da se ova postojeća proširi. Videćemo da li za to imamo uslove, ali jedno je sigurno. Ako hoćemo da idemo u ABA ligu za otprilike tri godine, mi moramo da povećamo halu, jer ovde to ne bi moglo da se igra”, kaže legendarni srpski stručnjak za Starogradski.com.

KK Dynamic; FOTO: NP
KK Dynamic; FOTO: NP

Među ovim klincima za koje javnost i dalje slabo zna, ima li nekog, ili više njih, koje vidite na najvišem košarkaškom nivou, ili možda u reprezentaciji u narednom periodu?

“Znaš kako, dobro pitanje, moram da objasnim. Mnoga deca sama dolaze kod nas. To su klinci koje neće Zvezda i Partizan, jer, realno, ne mogu svi tamo da igraju. E, ti klinci su sada prvi u svim selekcijama, kadetskoj, omladinskoj, juniorskoj. Ja sam tu tražio neke igrače koje ću kasnije da promovišem da bi dobili šansu, jer, kada postanu neko izlazno godište, otprilike sa 18 godina, nemaju gde drugo da se dokažu. Zato smo napravili klub. Pričam o onim baš najtalentovanijim. Za njih je tada važno da igraju sa starijima. Ali, kao odgovor na tvoje pitanje – nikoga ne bih izdvajao. Imali smo Beslaća koji je sada igrao za juniorsku reprezentaciju na Evropskom prvenstvu, ali svi oni će biti dobri igrači” rekao je Muta.

KK Dynamic; FOTO: NP
KK Dynamic; FOTO: NP

Kako se odvija njihov razvoj? Česta je praksa da se u Srbiji neko dete odbije samo jer je sa 16 godina nedovoljno fizički razvijeno…

Greška je, a i teško je reći za nekog klinca od 16-17 godina da negde ne može da prođe. Oni stravično napreduju od 16. do 19. Lupam sad, ali on ode na more i poraste deset centimetara, bilo je slučajeva. I onda se razvije malo i postane igrač. Međutim, ključno je da dobro radi i ima karakter, da voli košarku, da želi da uspe… Samo jaki opstaju, to je ključ”, jasan je trener Dynamica i čovek čije reči bi ozbiljno trebalo da shvati svako dete, ali i roditelj koji želi da se njegov klinac bavi ovim sportom.

Prema nekim našim saznanjima, “sve što valja sa ove strane reke” Dinamik je pokupio.

“Ja ne znam kako oni razmišljaju. Ali, ja sam deset godina u reprezentaciji, pa onda klinci imaju poverenja. U principu, dobro se radi. Ja sam specifičan čovek i trener i kod mene svako može da dođe da se oproba. Nema tu nekih veza. Roditelji su tu malo sebični, ali kod mene svi mogu da probaju. Roditeljska priča je nebitna. Preporuka je moguća, ali veza ne. Ja odmah kažem šta stvarno mislim, a kada dete nije talenat, kažem roditeljima da se ne zaluđuju. Mada, istina boli ljude, znaš… Ja nisam diplomata ni demagog. Mene ne interesuje da neko dete dođe tu da bi nam plaćalo, mene interesuje samo struka i hoću da radim sa detetom koje zaslužuje šansu”, rekao je za Starogradski.com.

Miroslav Muta Nikolić; FOTO: NP
Miroslav Muta Nikolić; FOTO: NP

Da li možda imate neku poruku za roditelje ove dece koja ne vade mobilne telefone iz ruke?

“Kako ne bih imao! Što ne dođu na sport, treba decu otrgnuti od toga. Nemaju detinjstvo, bulje u te telefone. Čak i kada traže devojku, rade to preko ovih “fejsbukova”. Ja to volim malo više prirodno. A, sport je čudo. Bilo kojim sportom da se baviš, to je mnogo bolje nego da buljiš u telefon. Neka šire pluća. Mnogo više dece nego ranije ima stomake. Oni samo idu u teretanu, pa kao nešto treniraju. Mora da se trči. Tako će biti zdraviji i mentalno, ali i fizički”

Mnogi znameniti ljudi, pa i poznati starogradski sportski radnik Miša Janketić pričali su našim novinarima da se u njegovo vreme bežalo sa časova kako bi se stizalo na treninge i utakmice, a da danas tereni i hale zvrje prazni kao da vlada kuga ili neka druga pošast. I ne samo to, nego roditelji drže decu pod staklenim zvonom kako se ne bi prehladila zbog hladnoće, zbog znoja, zbog prašine, što na kraju ima kontraefekat. Deca postaju bolešljivija zbog odrastanja u sterilnijim uslovima.

“Pa, evo, ja sam prvi bežao sa časova. To je bila čast da treniram. Nisam uopšte pitao za uslove. Bilo je samo bitno da sam tu” kratko i jasno je odbrusio glavni trener u KK Dinamiku.

Velimir Jojić, FOTO: Privatna arhiva
Velimir Jojić, FOTO: Privatna arhiva

Međutim, iako sve ovo jako lepo i poučno nekome može da zazvuči, mnogi problemi okružuju beogradsku košarku. Prvi i najvažniji – nema novca! A, Muti i Jojiću je neka finansijska injekcija veoma bitna, kako bi bio iskorišćen pun potencijal ovog sportskog centra, koji iz dana u dan ispunjava veći broj dece. Što zbog košarke, što zbog plivanja, što zbog drugih aktivnosti.

Ovde u centru, mogu da naprave milion kafana, kafića i klubova, a ne mogu jedan košarkaški centar. Moja ideja je da se napravi centar evropske košarke, gde bi dolazile ekipe sa celog kontinenta i gde bi bili organizovani turniri, kao i razne druge manifestacije. Za to nam treba proširenje hale na 2500 mesta, o čemu sam ti već pričao, kao i jedan hotel gde bi svi bili smešteni. Sami to ne možemo. Jeste Velja veliki Dorćolac, ali niko ne može sam. Apelujem na vlast da nam pomogne, jer ja znam da mogu da napravim velike stvari sa košarkom. Znanje imam, Dinamik je tu, samo još da lokalne, gradske i republičke vlasti sve prepoznaju. Mora i lokalna vlast da nam izađe u susret, koliko god može da nam pomogne, pa čak i finansijski, iako znam da i nije baš u idealnom platežnom stanju”, istakao je Muta ekskluzivno za Starogradski.com i dodao:

“Nama ovde treba još jedna halica, kako bismo usavršili trenažni proces. Želimo da napravimo pravu ekipu, za koju će ceo Dorćol da dođe da navija. Dorćolci su specifični, veoma vole svoj kraj i opštinu.”

Miroslav Muta Nikolić; FOTO: NP
Miroslav Muta Nikolić; FOTO: NP

Postavili smo mu i naša standardna pitanja, na koja ćete se već navići: Šta za vas predstavlja Stari grad, šta bi on trebalo da bude, kao i šta trenutno jeste?

“Stari Dorćol je veoma važno mesto. Veliki mangupi su rasli ovde, razni biznismeni… Ovo je centar Beograda. Tu će se izgraditi novi veliki bulevar (i o ovoj temi možete da pročitate ponešto na našem sajtu), ova vlast razmišlja o tome. Dorćol mora da ima jaku opštinu, kakvu i zaslužuje. Nadam se da će klinci da se vrate na sportske terene, ne samo košarkaške. Ova opština je u ranijim vremenima bila jako siromašna. Pravićemo mi ovde i basket turnire, ako grad bude imao razumevanja za nas, jer lokalna vlast ne može bez ovih drugih.”

Glavno je da se sve ne završi na priči. Mi samo nešto pričamo, pričamo, a nikako da pomognemo. I zato nam deca, što ti kažeš, završavaju na telefonima, idu po kafićima. Bolje da treniraju ovde dva sata, nego da “bleje” po kafićima. Nama ovde treba taj centar! Što su svi ljubomorni, što nam ne pomognu? A mogu da pomognu. Ja mislim da mogu da pomognu, samo je poenta da to i žele“, dovršio je veoma jako Miroslav Muta Nikolić intervju za naš sajt, čiji glavni ugao će biti obični problemi jednog normalnog Starograđanina, ali i žitelja bilo koje druge opštine koji svojoj lokalnoj zajednici želi dobro.

AUTOR Aleksa Radosavljević

OSTAVI ODGOVOR