Osnivačima srpske košarke spomenik na Malom Kalemegdanu!

0
325

U čast četiri velikana srpske, jugoslovenske i svetske košarke – Borislava Bore Stankovića, Nebojše Popovića, Radomira Šapera i Aleksandra Nikolića, ali i naše ekipe koja se 1950. u Nici takmičila u kvalifikacijama za Prvo svetsko prvenstvo u košarci, trebalo bi da bude podignut spomenik na Kelemegdanu, između terena KK Partizan i Crvena zvezda, objavila je “Politika”.

Zanimljivo je da je ovo još jedna priča koja podseća na bliske veze Francuske i Srbije jer je trener naše ekipe i prvi profesionalni košarkaški selektor reprezentacije bio Francuz Anri Hel. Iako je ova reprezentacija bila jugoslovenska svi igrači su dolazili iz Crvene zvezde i Partizana. Tim je činilo 13 košarkaša od kojih su, danas legendarni, Stanković, Šaper, Popović i Nikolić kasnije ušli u „Kuću slavnih” svetskih košarkaša.

Predloženo je da spomenik bude podignut na mestu gde se danas nalazi ograda koja razdvaja košarkaške terene Zvezde i Partizana na Malom Kalemegdanu, tako da bi imalo bi dvostruku simboliku – obnavljanje veza između srpske i francuske košarke, ali i rušenje žičane i nekih drugih ograda između ova dva kluba. Projekat izrade spomenika bi finansirali francuski i srpski košarkaški savezi, o čemu su se saglasili i predstavnici dve države, što je potvrđeno na zajedničkom sastanku ministara sporta Lore Flesel, najtrofejnije francuske olimpijske, i ministra Vanje Udovičića. Politika navodi “da su veliki napor da ovaj projekat bude realizovan učinili su Žan-Pjer Sjutat, predsednik Košarkaškog saveza Francuske, Goran Radonjić, direktor ovog saveza, Dejan Tomašević, generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije, ambasada Francuske u Srbiji i Predrag Danilović, predsednik Košarkaškog saveza Srbije”.

Kako je saopšteno, inicijativu da se na ovaj način odužimo ljudima koji su stvarali istoriju jugoslovenske i srpske košarke pokrenula je košarkašica Nataša Kovačević, koja je posle teške saobraćajne nesreće ostala bez noge.U toku je snimanje dokumentarnog filma o ovoj hrabroj ženi i sportiskinji, čiji bi poslednji kadar bio upravo otkrivanje ovog spomenika. Obeležje bi trebalo da bude visoko oko tri metra, sa postamentom izrađenim od granita i mesinga, a skulptura od bronze.

Nadamo da će ova sjajna ideja i Natašina inicijativa biti realizovanajer je Srbija danas u svetu poznata kao “zemlja košarke”. Za to su zaslužni legendarni osnivači naše košarkaške škole – Bora Stanković, Nebojša Popović, Radomir Šaper, Aleksandar Nikolić i generacije trenera i igrača koji su u njoj stasavali do svetskih visina.

OSTAVI ODGOVOR