TALENTOVANI PLIVAČ MARKO LAZIĆ TRENIRA NA „GALETU”: Cilj je učešće na Evropskom prvenstvu (FOTO)

0
279
Marko Lazić; FOTO: Starogradski.com

Gradska opština Stari grad je poznata po nesebičnoj pomoći koju pruža talentovanim i uspešnim mladim ljudima. U granicama svojih mogućnosti uvek se trudi da nagradi njihovе uspehe i da im pruži podsticaj za dalje napredovanje i usavršavanje u bilo kojoj oblasti kojom se bave – od nauke, obrazovanja, kulture i umetnosti do sporta.

Zahvaljujući takvom razumevanju i podršci mladi beogradski plivač Marko Lazić već dva meseca svakodnevno trenira na zatvorenom olimpijskom bazenu popularnog „Galeta”.

Njegov cilj je da ispuni zvaničnu normu – „27 sekundi i 14 stotinki” na 50 metara prsno kako bi učestvovao na Evropskom prvenstvu u plivanju na malim bazenima, koje će se održati od 12. do 17. decembra u Kopenhagenu.

POČEO “FRANCUSKI ZA DŽ”: 80 osnovaca besplatno uči strani jezik (FOTO)

Pred Lazićem su dva takmičenja na kojima će pokušati da ostvari zacrtani cilj – Gran prix Kup u Zrenjaninu, od 2. do 5. novembra, i Državno prvenstvo u Novom Sadu, od 24. do 26. novembra.

Marko Lazić; FOTO: Starogradski.com
Marko Lazić;
FOTO: Starogradski.com

Dvadesetjednogodišnji Marko se već petnaest godina aktivno bavi plivanjem. Član je Beogradskog plivačkog kluba i u poslednjih šest godina beležio je više zapaženih uspeha, od kojih izdvaja juniorsku titulu – prvak Balkana na 50 metara prsnim stilom (2013) i titule prvaka države i Beograda, na 50 i 100 metara prsno i 50 metara delfin, u malim bazenima (2014).

Marko Lazić je student treće godine Biološkog fakulteta i potpuno je posvećen predstojećem evropskom prvenstvu, ali kako kaže, pre toga je potrebno ispuniti plivačku „normu”.

„BEBE DOLAZE“: Počele radionice za buduće roditelje (FOTO)

Uz nadzor, pomoć i pod „budnim okom na štoperici“ svog trenera Vladimira Rađenovića, u svakodnevnom paklenom tempu, uspeva da nekako uskladi svoje akademske i sportske obaveze. Srećom, fakultet i bazen su relativno blizu jer su na Starom gradu.

Plivač Marko Lazić sa trenerom Vladimirom Rađenovićem; FOTO: Starogradski.com
Plivač Marko Lazić sa trenerom Vladimirom Rađenovićem;
FOTO: Starogradski.com

“Zahvaljujući razumevanju opštine i sportskog centra „Milan Gale Muškatirović” imamo fenomenalne uslove za trening. Izašli su nam u susret kao nijednom beogradskom plivaču do sada” ističe trener Rađenović koji sa Markom intezivno radi već godinu dana. Pre toga je pratio njegov razvoj kao pomoćni trener mlađih kategorija.

Podsećamo Rađenovića da su se na zatvorenom, olimpijskom bazenu starogradskog sportskog centra pripremali i Čaba Silađi, Ana Crevar i Nađa Higl.

“Da, ali ja govorim o podršci mladim plivačima iz Beograda. Marko je jedan od retkih plivača koji je nastavio da trenira i da postiže uspehe i po upisu na fakultet, kada obično mnogi prestanu da se aktivno bave ovim sportom. To sada nije slučaj zahvaljujući ljudima iz opštine i sportskog centra” naglašava Vladimir Rađenović, nekadašnji vaterpolista „Studenta” i „Partizana”.

JESEN DONOSI NOVO RUHO ZA ČUVENU “BAJLONIJEVU” PIJACU: “Gradske pijace” postavljaju nove tezge (FOTO)

Naši sagovornici ističu „nemerljivu“, izuzetnu zahvalnost za mogućnost da svakodnevno treniraju. Kako kažu sve je više nego idealno – od posebne plivačke staze, besprekorno čiste vode i higijene na plivalištu, prave temperature vazduha i vode do ljubaznosti i predusretljivosti osoblja SRPC „Milan Gale Muškatirović“.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

“Omogućeno nam je, da kažem plivačkim rečnikom, da radimo „jedan na jedan”. Samo tako se i postižu najbolji rezultati u plivanju” kaže Marko, koji je prošle godine na plivačkom četvoromeču reprezentacija Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije, održanom u Banjaluci, osvojio treće mesto i postigao svoje najbolje vreme na 50 metara prsno – 28 sekundi i 51 stotinku.

“Intezivne treninge smo počeli početkom Vidljiv je napredak. Marko sada brže i bolje pliva određene deonice i nadamo se da će tako biti i na predstojećem takmičenju u Zrenjaninu” oprezno i sa umerenim optimizmom kaže trener Rađenović, dok se Marko zagreva za još jedan naporni trening da prestigne sekunde, stotinke i desetinke.

Na rastanku smo im poželeli da dostignu tu „famoznu“ normu. Sigurni smo da samo njih dvojica znaju koliko je odricanja, preplivanih kilometara, mukotrpnog rada, prolivenog znoja i truda potrebno za ostvarenje ovog cilja.

Starogradski.com im pruža punu podršku i drži palčeve.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR