DANI VOJVODINE NA TRGU PEPUBLIKE: Od ‘leba i masti s alevom paprikom, preko štrudli s makom, do bermeta

0
150
Nataša Pavlović; FOTO: Starogradski.com

Ako ste se pitali šta je povod da se na centralnom gradskog trgu postavi desetak velikih belih šatora portal Starogradski.com vam otkriva da je u pitanju trodnevna manifestacija “Dani Vojvodine u Beogradu”, koja se  po peti put za redom, od 1. do 3. juna održavava u našem glavnom gradu.

KAD NEMA PARA I FIZIČKI RAD SE CENI: Volonteri Starog grada pomažu obnovu terase vrtića “Mrvica” (FOTO)

„Vojvodina svakako jeste jedna od važnih turističkih destinacija za Beograđane. Osim Novog Sada, Sremskih Karlovaca i manastira Fruške gore, Srem, Banat i Bačka su poznati i po salašima, raznovrsnim gastronomskim specijalitetima, dobrim vinima, ali i banjama i spa centrima,  kao i raznovrsnim kulturno-umetničkim programima, koje tridesetak izlagača iz različitih vojvođanskih mesta želi da predstavi građanima prestonice” kaže za naš portal Nataša Pavlović, direktorka Turističke organizacije Vojvodine.

ZAVIRILI SMO U SALON PEJZAŽNE ARHITEKTURE: Izložba dizajnerskih rešenja za uređenje enterijera (FOTO)

Naša severna pokrajina je postala i značajna turistička destinacija u regionu, a ovakve manifestacije povećavaju broj posetilaca iz okolnih zemalja, pre svega iz Rumunije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Mađarske.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com(FOTO)

“U poslednje vreme beležimo i povećan broj turista iz Nemačke. Ako tome dodamo da je Novi Sad proglašen za Omladinsku prestonicu Evrope 2019. i za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, uz već afirmisani  EXIT, koji će se sedamnaesti put održati, od 06. do 09. jula, na Petrovaradinskoj tvrđavi, eto razloga da Starograđani dođu do Trga Republike i upoznaju se za turističkom ponudom Vojvodine” dodaje Nataša Pavlović.

Svetislava Cvetičanin, predsednica Udruženja žena iz Kuzmina, pozvala nas je na njihov štand da probamo „sremskog leba i masti sa alevom paprikom”, domaće kolače, štrudle i ostale slatke đakonije „sve noćas i jutros pravljeno od domaćih jaja”.

BEDAK!!! UKRADENE TUJE KOJE SU SADILI OPŠTINARI I KOMŠIJE: Kradljivac snimljen kako čupa biljku i mirno odlazi (VIDEO)

„Mi Sremci volimo i masno i slatko”, dodala je nasmejana Svetislava i ponudila nas rakijicom kolege Srđana Solarevića iz sela Bešenova, smeštenog na južnim padinama Fruške gore, kod Sremske Mitrovice. Solarević predstavlja paletu voćnih rakija „Kazanče”, od šljive, breskve, kasjije do medovače, za koju kaže da je „opasna jer se sutradan traži još, jel ne boli glava”.

Pod svodom jednog od belih šatora vinarija „Kurjački” predstavlja bermet koje se „degustiralo na bečkom dvoru ali je bilo prisutno i u vinskoj karti Titanika.

“Tajna bermeta je u 24 trave sa Fruške gore, na šta smo ponosni” kaže Jovan Pavlović iz Sremskih Karlovaca, čiji je čukundeda pokrenuo ovu porodičnu tradiciju.

Jovan Pavlović; FOTO: Starogradski.com
Jovan Pavlović;
FOTO: Starogradski.com

Ovo je deo bogatog i sadržajnog programa koji je pripremljen za Beograđane i goste Beograda. U petak i subotu na Trgu Republike, od 12 do 19 časova, možete se upoznati sa turističkom ponudom pokrajine.

Manifestacija “Dani Vojvodine u Beogradu” se održava u organizaciji Turističke organizacije Vojvodine, i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, kao i Privredne komore Srbije i grada Beograda.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR