PROTIV BUKE: Građani Cetinjske podneli krivičnu prijavu tužilaštvu (FOTO)

1
196
FOTO: Starogradski.com

Udruženje „Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku” i „Beograđani protiv noćne buke”,  sa još deset sugrađana, podneli su 25. januara krivičnu prijavu protiv NN lica povodom višegodišnje izloženosti buci iz ugostiteljskih objekata smeštenih u toj ulici, objavio je dnevni list „Danas”.

U prijavi, koja je podneta Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu, navodi se i zašto – zagađenje životne sredine, nesavestan rad gradskih službi, te zlostavljanje i mučenje!

GG “Šta radite bre – Marko Bastać” počela kampanju: BIĆEMO MEGAFON SVIH GRAĐANA (FOTO)

Iako su gradska uprava i čelnici grada, na čelu sa gradskim menadžerom Goranom Vesićem javno obećali da će problem buke u Cetinjskoj, ali i u ostalim delovima Beograda, biti rešen, problem ne samo da nije rešen već je postao nepodnošljiv, tvrde građani. Posebno jer noćni klubovi u Cetinjskoj i Zetskoj ulici ne poštuju propisano radno vreme, a nivo buke i glasne muzike je iznad propisanih, tokom celog dana. I danju i noću!

Sve predugo traje pa su građani odlučili da „uzmu stvar u svoje ruke” i zatraže zaštitu pred sudom. U Prijavi se navodi da su Komunalnoj policiji, od 2013. godine do danas, „više od 1000 puta”, prijavljivali prekomernu buku. Došlo je do suda jer su građanima uskraćeni elementarni uslovi za život dostojan čoveka. Navodi se i da je Darko Glavaš 22. maja 2017. godine javno rekao da je sprovedeno 2990 kontrola po prijavama građana, što ukazuje da je emitovanje bučne muzike konstantno i da se neprekidno krše zakoni u gradske odluke.

Gužva u Cetinjskoj; FOTO: Printscreen/Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku ulicu
Gužva u Cetinjskoj; FOTO: Printscreen/Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku ulicu

Građani su poručili su da je ova krivična prijava direktna posledica nesposobnostii i nečinjenja sadašnje gradske vlasti da se zaštite osnovna ljudska i građanska prava.

Istog dana, najverovatnije ovim povodom, oglasio se gradski Sekretarijat za inspekcijske poslove saopšenjem, koje je objavio Beoinfo, gradska služba za informisanje.

Sekretarijat je, birokratskim rečnikom, naveo da gradska inspekcija, od maja 2016. godine, svakog vikenda, odnosno četvrtkom, petkom i subotom, ogranizuje noćne kontrole radnog vremena, buke i komunalnog reda ugostiteljskih objekata u Cetinjskoj, Zetskoj i Skadarskoj ulici.

„MISTERIJA VRABAC”: Gde je odleteo simbol Beograda!?

U noćnim akcijama učestvuju Turistička inspekcija, Komunalna policija i Inspekcija za zaštitu životne sredine. Povremeno su organizovane akcije širih razmera u kojima su učestvovale i Poreska inspekcija, Finansijska policija, Inspekcija rada, Republička turistička inspekcija, Protivpožarna inspekcija, Komunalna policija i MUP – Policijska stanica Stari grad. Inspekcija za zaštitu životne sredine Sekretarijata za inspekcijske poslove je svim ugostiteljskim objektima u ovim ulicama naložila da izvrše merenje nivoa buke u životnoj sredini. Podneto je šest zahteva za pokretanje prekršajnog postupka „protiv subjekata koji nisu postupili po rešenju, a privrednom subjektu koji je prekoračio nivo buke u ponovljenoj kontroli doneta je mera zabrane obavljanja delatnosti na vremenski period od 30 dana, što je i sprovedeno”.

U Saopštenju se dalje navodi da je Turistička inspekcija preduzimala mere prema „subjektima” koji nisu poslovali u skladu sa Zakonom o turizmu i Odlukom o radnom vremenu ugostiteljskih objekata. Od 16. septembra 2016. do kraja 2016. godine, vršila je tokom noći kontrolu poštovanja radnog vremena. Ukupno je podnela 15 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka zbog nepoštovanja radnog vremena. U 2017. godini kontrole su obavljane tri puta nedeljno, tokom noći, četvrtkom, petkom i subotom. Izvršeno je 144 inspekcijska nadzora turističke i inspekcije za zaštitu životne sredine, kao i 3 akcije širih razmera.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Turistička inspekcija je prošle godine podnela četiri zahteva za pokretanje prekršajnog postupka zbog nepoštovanja radnog vremena.

Sekretarijat dalje navodi da su nakon donošenja gradske Odluke o dopuni Odluke o radnom vremenu ugostitelljskih objekata na teritoriji grada Beograda ugostitelji u Cetinjskoj, Zetskoj i Skadarskoj ulici uskladili svoje radno vreme sa ovom odlukom.

GRAD NAJAVIO I REKONSTRUKCIJU SPASIĆEVOG PROLAZA

Osim redovnih inspekcijskih nadzora, Gradska turistička inspekcija i Inspekcija za zaštitu životne sredine, kao i druge inspekcije sekretarijata kontrolišu ugostiteljske objekte u ovim ulicama i po prijavama, od kojih je najveći broj bio neosnovan, navedeno je u saopštenju!

Ko je u pravu, građani Cetinjske i Zetske ili gradska uprava? Epilog ove priče videćemo na sudu ali po svemu sudeći i na predstojećim beogradskim izborima!

(Starogradski.com)

1 KOMENTAR

  1. Ogromna greška grada je dozvoljavanje otvaranja lokala koji emituju muziku/ili imaju žive svirke u stambenim kvartovima. Ne bih spominjao kako to izgleda kada je u samoj stambenoj zgradi. Dakle,
    grad kao i opštine treba da konačno onemoguće otvaranja ugostiteljskih objekata u zgradama ili u njihovoj blizini.

OSTAVI ODGOVOR