Ponovo radi “ROYAL INN”

0
540

U samom centru Beograda, u Ulici Kralja Petra, na svega nekoliko minuta šetnje od Knez Mihailove i parka Kalemegdan, nedavno je počeo sa radom hotel “Royal Inn”. Nakon detaljne obnove i nekoligo godina pauze, prve goste primio je za Novu godinu, a popunjenost kapaciteta, nakon slabog januara, lagano raste. Nekada pod nazivom “Toplice” i “Royal”, hotel u Kralja Petra 65 od skoro se zove “Royal Inn”, ima tri zvezdice, restoran, kafe i lobi bar, zimsku baštu i 97 potpuno novih soba sa ukupno 179 kreveta.

“Većinu zaposlenih u hotelu čine mladi do trideset godina. Takva politika ljudskih resursa pokazala se kao najbolja za ovakvu vrsu usluga, jer mladi imaju jaku volju i energiju da rade sa gostima i vladaju modernim veštinama iz hotelijerskog biznisa, od poznavanja stranih jezika do rada na onlajn rezervacijama”, kaže Jelena Mitić, menadžerka hotela.

IMG_0014

Uslugu koju pruža potpuno novi hotel sa tri zvezdice je noćenje sa doručkom, uz mogućnost doplate još dva obroka. Rezervacije usluga dostupne su na svim svetskim kanalima prodaje hotelskih aranžmana s’ tim da je rezervaciju moguće uraditi i direktno na sajtu hotela. Gosti dolaze i preko turističkih agencija i najviše ih stiže iz Turske, Grčke, Austrije, Nemačke i zemalja regiona.

“O popunjenosti, koja je sada gotovo stopostotna, se nismo mnogo brinuli. Gosti nam dolaze uglavnom zbog lokacije, ali postoji i navika mnogih posetilaca koji su ranije voleli da budu starom hotelu “Toplice”. Sada kada je hotel renoviran svima njima je još bolje, oduševljeni su, jer za isti novac dobijaju odličnu uslugu. Na sajtu booking.com ocenjeni smo sa visokom ocenom 9.1, a ono što gosti najviše cene je udobnost kreveta i čistoća, dok je lokacija standardno uvek ocenjena sa desetkom”, kaže menadžerka Jelena Mitić.

Hotel u Kralja Petra 65 jedan je od najstarijih hotela u Beogradu. Sagrađen je davne 1886. godine gde su preko 130 godina odsedali gosti Beograda, a u njegovm restoranu su se okupljali intelektualci, gradske face, bankari i umetnici stvarajući istoriju prestonice. Posle Drugog svetskog rata, hotel je promenio ime i postao državno vlasništvo, a 1953. godine nazvan je “Toplice”, imao je dve zvezdice, skromnog socijalističkog eneterijera, sa privlačnim cenama zbog kojih je uvek bilo teško pronaći slobodnu sobu. Restoran koji je radio danonoćno bio je poznato gradsko mesto okupljanja.

Staro ime, “Royal”, vraćeno mu je 2001. godine, od kada počinje njegovo propadanje. Iako je radio, menadžment nije uspevao da izađe na kraj sa dugovima prema banci. Posle par neuspešnih privatizacija, hotel je dospeo u ruke sudskih izvršitelja, koji su uspeli da ga prodaju današnjem vlasniku Zoranu Grabovici, koji je u rekonstrukciju uložio najmanje tri miliona evra.

“Hotelijerstvo je biznis koji se danas može isplatiti i vidimo da iz dana u dan raste interesovanje turista da borave baš kod nas. Zgradu smo doveli do savršenstva, imamo i sistem pametnih soba, a jedino što nas brine su niske cene koje smo odredili na samom početku. Iskreno, da bismo pružili kvalitetnu uslugu, moraćemo za nijansu da povećamo cene, ali nikako preko onih koje nudi konkurencija na Starom gradu”, kaže vlasnik Zoran Grabovica, koji se pre nekoliko godina iz građevinarskog preselio u hotelijerski biznis otvorivši na Voždovcu svoj prvi hotel “Abba”.

Projektom obnove zaštićen je i poznati mozaik koji decenijama krasi hotelski lobi. Prvobitni izgled sačuvalo je i originalno spiralno stepenište sa ogradom koje vodi do hotelskog bara. U presvučenom enterijeru na prvom spratu, sa pogledom na staru zgradu Jevrejske opštine, već su ovih dana uživali i stari Dorćolci, a vratili su se i ljubitelji tanga koji svoja druženja nastavljaju na starom mestu.

J. Zimonjić

OSTAVI ODGOVOR