Šta ne valja na novim turističkim tablama u Beogradu? Jedan turista je bio jasan! (FOTO)

0
392
FOTO: Starogradski.com

Prvih 30 turističkih info-tabli, koje će turistima omogućiti lakše snalaženje, postavljene su u centru Beograda. Osim na srpskom i engleskom, info-table su po prvi put ispisane i na kineskom i ruskom jeziku, jer se, prema tvrdnjama iz Turističke organizacije Srbije, iz godine u godinu povećava broj turista iz ovih zemalja.

Table sa informacijama nalaze se u Knez Mihailovoj, na Terazijama, Slaviji, u Kralja Milana i drugim centralnim gradskim ulicama, a do kraja godine biće ih postavljeno ukupno 150.

Postavljeno je 30 novih info-tabli, a do kraja godine biće ih 150 FOTO: Starogradski.com
Postavljeno je 30 novih info-tabli, a do kraja godine biće ih 150;
FOTO: Starogradski.com

Turgut Javuz, preduzetnik iz Istanbula, u Beogradu živi i radi već dve i po godine. Vlasnik je jednog hostela u centru grada gde preko godine ugosti više stotina posetilaca Beograda, a koji dolaze iz njegove matične zemlje.

Turgut Javuz iz Instabula živi u Beogradu skoro tri godine; FOTO: Starogradski.com
Turgut Javuz iz Instabula živi u Beogradu skoro tri godine;
FOTO: Starogradski.com

“Jutros sam odmah primetio nove turističke table i mislim da su mnogo lepe i korisne za sve posetioce Beograda. Imam samo jednu zamerku – na njima nema turskog jezika! Pouzdano znam da Turci mnogo vole Beograd. Danas sam video pet grupa turskih turista kako se šetaju centrom grada. Ne trebaju im vize, a letovi između Beograda i Istanbula su svakodnevni i ima ih minimum dva. Pošto često idem u Istanbul, lično sam se uverio da su avioni puni do poslednjeg mesta” kaže naš sagovornik Turgut Javuz iz Istanbula.

Turistički vodič Nina Batoš, koja besplatno vodi svakodnevene obilaske Beograda za strance, rekla nam je da veliko interesovanje za upoznavanje Beograda vlada među Rusima, Turcima i Izraelcima, dok u letnjem periodu poraste broj turista iz Velike Britanije, Australije i Nemačke.

Turistički vodič Nina Batoš; FOTO: Starogradski.com
Turistički vodič Nina Batoš;
FOTO: Starogradski.com

“Za turizam glavnog grada presudni su direktni letovi koji povezuju Beograd sa drugim gradovima Evrope, a bitno je i koliko letite. Zbog toga imamo puno Turaka, jer oni stignu za sat vremena. Bilo bi lepo da su na info-tablama stavili i turski, jer oni, po pravilu, slabo stoje sa engleskim. Turisti iz Izraela isto imaju direktan let, koji njima nije skup, a iz Beograda lete dalje u druge evropske gradove i Ameriku” kaže Nina iz organizacije Belgrade Free Walking Tour.

Studenti iz Minhena, Florijan, Valentin i Sajmon, u Beograd su došli na dva dana. Tek što su stigli, na Trgu Republike dočekala ih je ljupka Nina Batoš, koja će im kasnije pokazati Skadarliju, Muzej Vuka i Dositeja, gde će naučiti po neku reč srpskog, džamiju, Kalemegdan i deo Varoš kapije oko Saborne crkve.

U poseti Beogradu: Florijan, Valentin i Sajmon; FOTO: starogradski.com
U poseti Beogradu: Florijan, Valentin i Sajmon;
FOTO: starogradski.com

“U Beograd smo stigli noćnim vozom iz Budimpešte. Veoma nam se sviđa ono što smo do sada videli. Ne znamo ništa o Beogradu, samo smo ga videli na slikama… Jedva čekamo da krenemo u šetnju i saznamo nešto o vašem glavnom gradu, a prekosutra smo već u Bratislavi” kažu simpatična tri studenta iz Nemačke.

Nina Batoš kaže da turiste iz Kine tek očekuje kada se uspostave direktne avio veze između Beograda i Pekinga. Kako kaže, biće pravi izazov predstaviti Beograd turistima koji dolaze iz potpuno drugačije sredine, sa različitim običajima, navikama i kulturom.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR