TURISTI KOD NAS PRVI PUT OSETE MIRIS VOĆA: Beogradski suveniri – od rakije u tubi do knjiga Ive Andrića

0
236
FOTO: Starogradski.com

 

Magneti, šolje sa likovima poznatih srpskih vladara, šajkače, opanci šubare sa kokardom i obavezna šljivovica samo su deo turističke ponude koju stranci ponesu kada odlaze iz posete Beogradu.

Maj mesec lipa i prvih plodova voća jedan je od najlepših meseci kada turisti posete Beograd i Srbiju. Mnogi od njih, doduše starije generacije, odu do prve pijace u centru grada, Bajlonijeve da osete pravi puls grada.

DUNAVSKO ŠETALIŠTE I BAZENI SU NOSILI IME PO 25. MAJU: Pitali smo Starograđane da li se sećaju Dana mladosti (ANKETA, FOTO)

“Vole naš med, rado kupuju trešnje i jagode i kažu da ovde po prvi put osete miris voća”, kaže prodavačica sa Bajlonijeve pijace i dodaje da se gosti Beograda čude kako je sve jeftino. Mnogi zastanu i fotografišu se pored prepunih tezgi i kažu da im je to najdraža uspomena koju ponesu iz Beograda i rado je pokazuju svojim prijateljima.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

U suvenirnici u centru grada od igle do lokomotive, sve je namenjeno strancima. Od kecelja sa domaćim motivima, šolja, rakije u tubama, pa do prevedenih knjiga Mome Kapora i Ive Andrića.

HOLIVUDSKE VRATOLOMIJE U KNEZU: Ulični brejkdens nastupi koji zaustavljaju prolaznike (FOTO)

“Za svakog po nešto. Ovde ne kupuju samo stranci već i naši ljudi kada pođu u posete u inostranstvo. Turci kupuju magnete, Rusi tanjire…”, kaže Boban prodavac u radnji sa suvenirima.

 

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Andrea Gavačova iz Slovačke došla je u Beograd službeno, ali je iskoristila slobodno vreme i prošetala Knezom.

“Nije loše. Uvek kada dodjem u Beograd kupujem garderobu jer smatram da je kvalitetnija od šlovačke, a i jeftinija je” tvrdi gošća Beograda.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Na ulazu u Kalemegdan i s leve i desne strane tezge sa etno suvenirima. Na jednoj od njih džem od kajsija, šljiva, slatko od šumskih jagoda… sa strane vise okačeni opanci, pletene čarape od zlatiborske vune, prsluci…

PRIJAVITE KOMŠIJU! Počela akcija nagrađivanja najlepših zelenih oaza na Starom gradu

“Dosta turista priđe, probaju, obuku se i obuju u našu nošnju i slikaju se. Kupuju priveske, slike, razglednice. Evo sada je jedna Francuskinja kupila našu zastavu”, kaže za starogradski.com jedna od prodavačica.

 

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR