„MISTERIJA VRABAC”: Gde je odleteo simbol Beograda!?

0
562
FOTO: Pixabay

Pred stručnjacima iz Društva za zaštitu proučavanje ptica Srbije je pravi izazov – istraživanje brojnosti vrabaca u Beogradu.

Tim ornitologa će tokom istraživanja imati zadatak da popiše brojnost vrabaca pokućara i poljskih vrabaca na teritoriji Starog grada.

GRAD NAJAVIO I REKONSTRUKCIJU SPASIĆEVOG PROLAZA

Osim procene brojnosti populacije vrabaca, cilj istraživanja je da se sazna koji sve to faktori utiču na njihov opstanak i da pruži odgovor na pitanje gde su i zašto su odletela jata beogradskih vrabaca!?

„Naše istraživanje bi pomoglo da se pronađu mogući faktori smanjenja brojnosti vrabaca, kao što su: dostupnost hrane, borba za opstanak sa drugim gradskim vrstama od- govarajuća staništa. Na ovaj način bismo načinili prvi korak ka za- štiti ove nama bliske vrste sačuvali simbol grada”, izjavila je za medije Marijana Demajo iz Društva za zaštitu proučavanje ptica Srbije povodom najavljenog istraživanja slučaja „Misterije Vrabac”.

Javni servis pokušao da spreči kandidaturu Grupe građana “Šta radite bre – Marko Bastać”

Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica podesćaju da se u Srbiji gnezde tri vrste vrabaca vrabac pokućar (Passer domesticus), poljski vrabac (Passer montanus) i španski vrabac (Passer hispaniolensis). Vrabac pokućar je najpoznatiji i najbrojniji, a široko je rasprostranjena vrsta sa staništem u mnogim naseljima Srbije.

SZR „RAČIĆ”, CARA DUŠANA 26: Ovde je uplaćen dobitni „loto plus” tiket koji je osvojio 1.750.000 evra (FOTO)

U Evropi je primećeno da je broj vrabaca sve je manji poslednjih godina, neki tvrde čak i za trećinu. Oko 67 odsto vrabaca, kažu orintolozi, živi u gusto naseljenim mestima, 26 odsto u naseljima sa manje ljudi, a svega 6 odsto na otvorenom polju, voćnjacima i šumarcima.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR