92 dana, 17 sati i 56 minuta lepote je pred nama! Počelo je proleće, ljudi pohrlili na ulice (FOTO)

0
249
FOTO: Starogradski.com

Duga i vrlo hladna zima sa velikim brojem dana “u minusu” učinila je da se ove godine posebno radujemo i zvaničnom početku proleća. Prema kalendaru, danas, 20. marta, tačno u 11.19h, po srednjoevropskom vremenu, stiže nam proleće! Priroda se malo poigrala tako da posle nekoliko hladnijih i kišovitih dana, ovu smenu godišnjih doba ipak prati divan i sunčan dan, a slično vreme meteorolozi očekuju cele sedmice.

Najlepše godišnje doba, kako kažu stručnjaci, na severnoj Zemljinoj polulopti trajaće do 21. juna, ukupno 92 dana, 17 sati i 56 minuta.

Kratkom šetnjom po najužem centru grada, mogli smo se uveriti u znake novog godišnjeg doba – od prodavaca sladoleda na svakom ćošku, prepunih letnjih bašti, do gudačkog kvarteta na početku “Kneza”, kao i nezaobilaznih uličnih zabavljača…

Beograđani u šetnji prvog dana proleća; FOTO: Starogradski.com
Beograđani u šetnji prvog dana proleća;
FOTO: Starogradski.com

Mnogobrojni šetači preplavili su ulice Starog grada. Kao i svake godine na prelazu godišnjih doba, mogli su se videti Beograđani u zimskim jaknama i čizmama, kao i oni, uglavnom mlađi, koji su spremno dočekali proleće i opredelili se za laganiju garderobu, sa ponekim kratkim rukavom.

Prodavci sladoleda spremno dočekali šetače; FOTO: Starogradski.com
Prodavci sladoleda spremno dočekali šetače;
FOTO: Starogradski.com

U noći između subote i nedelje, 26. marta, počeće i letnje računanje vremena kada će se kazaljke na satu pomeriti za jedan sat unapred, pa će se vreme u 2,00 računati kao 3,00.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR