Alasove lične stvari u holu škole (foto)

0
170

Da li ste znali da su lične stvari svetski priznatog matematičara Mihaila Petrovića Alasa od 2009. godine izložene u holu osnovne škole u Jovanovoj ulici na Dorćolu, koja od juna 1993. nosi ime ovog srpskog naučnika?

Odluku da lične Alasove stvari – prepun kofer, sa inicijalima M.P. koji je nasledio od svoje prababe Marije Perić Petrović, rođene Alasove sestre, pokloni školi a ne nekom muzeju, doneo je njegov potomak Jovan Hans Ivanović, neposredno pred proslavu 50 godina od osnivanja ove škole.

Od tada hol na prvom spratu osnovne škole u Jovanovoj krase lične stvari utemeljivača “beogradske škole” matematike –  trouglovi, foto aparat, naliv pero, delovi odeće, spisi, knjige, olovke, lampa, cipele i mnoge druge stvari, koje je Mika Alas nosio sa sobom na brojnim putovanjima. Sve je to Jovan Hans Ivanović doneo iz Švajcarske, gde živi i radi.  Tom prilikom Jovan je rekao da se prilikom jedne posete rodnom gradu prijatno iznenadio da je njegova nekadašnja osnovna škola dobila novo ime baš po praujaku Miki Alasu. Zbog toga je rešio da sve stvari koje je nasledio pokloni svojoj školi!

IMG_0036

U izložbenom prostoruOsnovne škole “Mihailo Petrović Alas” starogradski osnovci mogu da vide šta je sve koristio i čime se bavio jedan veliki srpski naučnik. U muzejskoj vitrini nalaze se i romani za decu „U carstvu gusara“ i „Jegulje“, koje je napisao svetski poznati matematičar. Možda ih njegove lične stvari dodatno motivišu da krenu životnim putem profesora Velike škole i Univerziteta, koji je široj javnosti poznat i po svojoj strasti i ljubavi prema reci i ribarenju.

IMG_0037

Podsećamo da se ciklusom predavanja u Staklenoj sali Muzeja nauke i tehnike, u Skenderbegovoj 51, tokom aprila meseca obeležava 150 godina od rođenja Mihaila Petrovića Alasa, čoveka koji je ostavio značajan trag u srpskoj prosveti i kulturi u prvoj polovini 20. veka.

OSTAVI ODGOVOR