AMERIČKA NOVINARKA O BEOGRADU Život se vratio, a ima i toliko toga da se obiđe

1
190
FOTO: Nemanja Pančić

U našoj prestonici ima toliko toga da se obiđe, da će se svakome sigurno otvoriti apetit…

“Pre samo 17 godina, u Srbiji je bilo ratno stanje, NATO je bombardovao tamošnju prestonicu, Beograd, a to je poljuljalo ceo Balkan. Skoro dve decenije kasnije, još uvek se oseća borba cele generacije koja zna samo za nemire – čak i sada kada se život vratio u Beograd”, počinje svoju priču Ebi Sloun novinarka “Njujork posta”.

Ona piše da “bake koje prodaju ručno isheklane stvari na ulicama podsećaju na život kakav je nekada bio”.

FOTO: Nemanja Pančić
FOTO: Nemanja Pančić

Iako niko u Srbiji ne misli da je život ovde jeftin, za američki standard verovatno jeste, pa Ebi tamošnjim čitaocima kaže da je “sve u Srbiji pristupačno”, počevši od avionske karte od Njujorka do Beograda.

“U poređenju sa mnogim drugim evropskim prestonicama, stvari i usluge u Beogradu su jeftini. Vožnja taksijem kroz gradu košta oko 3.000 dinara, što je malo manje od 30 dolara. Zato se zavalite, opustite se, uživajte u pogledu i spremite se da jedete!”

Novinarka kaže da u našoj prestonici ima toliko toga da se obiđe, da će se turistima nakon toga sigurno otvoriti apetit.

FOTO: Nemanja Pančić
FOTO: Nemanja Pančić

“Počnite od Kalemegdana. Osim što je najviša tačka grada sa koje se pruža spektakularan pogled, mesto gde se rađa Beograd, ovde ima dosta restorana, ali i zid sa kojeg se vide reke”, napisala je u svom tekstu Ebi.

Ona je primetila da mnogi uveče sede na zidiću na Kalemegdanu i posmatraju zalazak sunca, a u Beogradskoj tvrđavi “ima toliko toga da se vidi, uključujući Rimski bunar i Sahat kulu”.

Ebi je posetila i Etnografski muzej u Beogradu, a čitaocima “Njujork posta” prenela je da je reč o jednom od najstarijih muzeja na Balkanu, “koji se prostire na tri sprata na kojima se nalaze istorijski artefakti koji prikazuju domove, poslove i garderobu Srba kroz istoriju”.

“Muzej savremene umetnosti osnovan je 1958. godine i nalazi se na Novom Beogradu, ali je od 2013. godine. Zgradu je osmislio arhitekta Ivan Antić, a muzej više nije otvoren za javnost. Veliki deo eksponata prebačen u manje gradske galerije. Ipak, to što je zatvoren, ne znači da ne treba da posetite ovo zdanje koje podseća na kristale jer je reč o jednom od najlepših ‘komada’ savremene arhitekture u celoj bivšoj Jugoslaviji”.

_NEM3198

Ebi je, naravno, pisala i o hrani, kako bi strancima dočarala našu kulturu. Kaže da su srpski kolači “slatki i pikantni”, da ih nikako ne treba propustiti, ali i da bi to bilo nemoguće. Svojim čitaocima je preporučila da obavezno probaju gibanicu, srpsko jelo koje je popularno na celom Balkanu, a kada je reč o slatkišima, oduševljena je “Doboš” tortom.

“Ova torta je mađarskog porekla, ali je deo srpske kuhinje, a možete je probati gotovo u svim poslastičarnicama”, piše Ebi.

(Mondo.rs)

1 KOMENTAR

  1. Bajat, tanušan PR tekstić od pre skoro godinu ipo (https://nypost.com/2016/09/20/bloc-party-post-war-belgrade-is-radically-reinventing-itself/), s nešto netačnosti, ali sa upadljivim reklamama za jednu avio-kompaniju, zatim za jedan hotel, pa za jedan resteoran, onda za jedan restoran zatvoren prošle godine, potom i za jedan hortelski restoran, pa za još jedan hotel, sve uz detalje. Plaćeno putovanje iz reklamnih razloga. Proveravajte originale članaka pre no što ih prenesete!

OSTAVI ODGOVOR