BARIKADE “OKUPIRALE” TRG: Onemogućen prolac dečijim kolicima i osobama sa invaliditetom (FOTO)

0
20
FOTO: Starogradski.com

U najužem centru Beograda, pred novogodišnje praznike, nekoliko betonskih barikada postavljeno je na ulazu u Knez Mihailovu ulicu iz pravca Terazija, kao i na samom Trgu republike. Iz Gradske uprave,  naveli su da je reč o bezbednosnim merama kako bi novogodšnji i božićni praznici protekli u najboljem redu, kao i da će barikade biti uklonjene.

VELIKO SREĐIVANJE KULTURNIH OBJEKATA BEOGRADA: Od Malih stepenica do Đumrukane (FOTO)

Pretpostavka je da one služe za sprečavanje terorističkog upada motornim vozilom na Trg republike i uopšte, veće pešačke zone. Međutim postoje i one negativne strane ovakve “bezbedonosne prevencije”.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Naime, jedna od tih barikada na samom pešačkom prelazu u Kolarčevoj prema Makedonskoj ulici, “genijalno” je postavljena tik pored rampe za izlazak dečijih, invalidskih i transportnih kolica na pešački prelaz, čime naravno pravi velike probleme najviše majkama sa dečijim kolicima i osobama sa invaliditetom.

Osnovci iz Osojana u prazničnoj poseti Starom gradu (FOTO)

Pojava barikada, kao i konkretnog problema sa zatvaranjem prolaza, izazvao je buru na društvenim mrežama i u komentarima retkih natpisa u medijima na ovu temu. Neki su se ironično pitali da će se možda pojaviti neki terorista na kolicima, a drugi da je trebalo postaviti betonske žardinjere sa cvećem u vidu “stalne postavke”.

Takođe izražava se briga šta će se desiti ako bude buknuo neki požar ili se pojavi neka druga opasnost po ljudske živote pa treba da prođe interventno vozilo i da li je bilo pametnije postaviti “mobilne prepreke”?

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Oni koji brane barikade ističu da one služe preventivno, “da nekoj napaljenoj budali ne padne na pamet da gazi ljude”, uz opasku da “ako i nisu korisne, neće da škode”, što u ovom slučaju “kolica ” nije istina! Neki pak podsećaju da su barikade su bile postavljene i prošle i pretprosle godine za novogodišnje praznike, kao i u vreme “Beer festa”.

AZBUKA STAROG GRADA: Š kao Šejh Mustafino turbe (FOTO)

Nadajmo  se da je reč samo ad-hok rešenju zbog praznične gužve, te da će na duže staze problem da se reši  žardinjerama za cveće ili nekakvim pokretnim stubićima.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR