BEOGRAD NA SMEĆU: Na Donjem Dorćolu nastala UŽASNA I SMRDLJIVA deponija, a svi znaju ko je kriv za to! (FOTO)

1
462
Stari grad; FOTO: Starogradski.com

Sramota! Hvala redakciji Danas-a na ovoj fantastičnoj priči koju će portal Starogradski.com sa užitkom preneti u celosti.

I to ne sa užitkom zbog teme o kojoj se priča, već sa užitkom zbog toga što se u Beogradu konačno pojavio medij koji ne preza ni od čega, sme da napiše šta god hoće, o kome god hoće! Bio to predsednik opštine Stari grad, bio to neki njen odbornik, ali i bio to predsednik Republike ili možda Vlade. To je sada malo nejasno.

“Delovi zarđalog železničkog kolovoza, sa pragovima obraslim u mahovinu iz kojih se širi miris ulja i maziva, uklonjeni zbog izgradnje “Beograda na vodi”, deponovani su na najbližu lokaciju – Dojni Dorćol, nadomak dunavskog keja.

Stari grad; FOTO: Starogradski.com
Stari grad; FOTO: Starogradski.com

Tu skladište, prema rečima stanara obližnjih zgrada, već nekoliko meseci, na dva metra od njihovog dvorišta, zaklanja pogled sa prozora, odnedavno plavi okolinu neprijatnim mirisima.

Stanari zgrada u ulici Dunavski kej, koje samo ograda par metara deli od nastale deponije, kažu da su se na početku, kada je dovezen prvi par šina, nadali da će to uskoro biti uklonjeno, ali kako se posle tri meseca železnička građa samo gomilala, prolaznici su počeli da bacaju đubre pa se lokacija pretvara u deponiju.

Sa lepšim vremenom i višim temperaturama širi se smrad nakupljenog đubreta i isparenja materija koje se nalaze na železničkoj građi, stanari zatvaraju prozore ne bi li se sakrili od mirisa buke mašina koje dovoze železničku građu.

Jedna od njih je Ljiljana Grujić, vlasnica stana u prizemlju, čiji prozor od deponije deli samo bašta nagrađena za najlepšu na Starom gradu.

Sada su nakupili toliko otpada da se uskoro nećemo videti od krša. Mašine koje dovoze te šine su jako bučne da ne pominjem koliko to smrdi. Ne može ni da se pokosi pa će uskoro da zaraste korov. Ta ulja su se decenijama skupljala, zar ne bi trebalo da postoje neki propisi za to? Ako postoji zakon za svakog automehaničara da mora da reciklira, šta je onda sa ovim – upitala se Ljiljana.

Stari grad; FOTO: Starogradski.com
Stari grad; FOTO: Starogradski.com

Ona objašnjava da se stanari bave reciklažom, da dobijaju nagrade za negovanje bašte koja pripada zgradi, zajedno se bore da održavaju naselje lepim, pa joj je zato nerazumljivo zašto je železnička građa morala da se skladišti baš tu.

Teško je poverovati da železnica nema neku drugu opciju gde bi to odlagala. Mogli su samo da ili izmaknu 50 metara niže gde nema zgrada. Eto trudiš se da urediš svoj kraj, na kraju se osećaš sitno bespomoćno kao građanin jer ne znaš šta bi – kaže Grujić.

Iz preduzeća „Infrastruktura železnice Srbije” a. d. objašnjavaju da je lokacija Donji grad bila najbliža za odlaganje kao da je planirano da se ovaj materijal uskoro rashoduje, čim se razvrsta na polovan stari.

Stari grad; FOTO: Starogradski.com
Stari grad; FOTO: Starogradski.com

U okviru realizacije projekta „Beograd na vodi” demontirani koloseci skretnice deponovali su se na najbližu lokaciju. Nakon klasifikacije materijala, koja je u toku, polovan je predviđen da se do kraja aprila otpremi za Novi Sad i Zrenjanin, dok će se onaj materijal koji bude označen kao stari prodati putem tendera ili licitacije, koja je takođe u toku nadležnosti nabavne službe „Infrastrukture železnice Srbije” a. d. – odgovaraju iz Infrastrukture železnica.

Oni su zamolili sve sugrađane da imaju strpljenja jer će deponovani materijal biti uklonjen u najkraćem roku i uveravaju da ne predstavlja opasan otpad, niti zagađuje životnu sredinu”, stoji u tekstu Danas-a.

Ono što se mi pitamo je: Pa, šta i da pomerite otpad u Novi Sad i Zrenjanin, da li tamo žive ljudi poput nas, ili neke životinje koje vole da žive u prljavštini i smradu?

Zapitajte se, gospodo!!!

(Starogradski.com)

1 KOMENTAR

  1. SLUCAJ SA DRUGE STRANE BRDA KOJE DELI DORCOL I SAVSKO PRISANISTE, POVODI SE POD POJAM ” POTEMKINOVA SELA”. SLUCAJ JE NALIK OVOM SA DONJEG DORCOLA.

OSTAVI ODGOVOR