Beograđani mirnom šetnjom podsetili na stradale u Drugom svetskom ratu (FOTO)

0
48
Besmrtni puk FOTO: Starogradski.com

Povodom devetog maja, Dana pobede nad fašizmom, danas je u Beogradu održan marš pod nazivom “Besmrtni puk” kojim se javnost podseća na sve stradale u borbi protiv fašizma. Šetnja je počela u 12 sati kod Spomen parka oslobodiocima Beograda, a sat kasnije kolona od oko 400 ljudi došla je i ispred Skupštine grada Beograda.

Uz zvukove “Marša na Drinu” kolona je pristigla u sam centar grada gde je bio organizovan nastup poznatih srpskih i ruskih muzičara i dramskih umetnika.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Šetnja je protekla mirno i bez stranačkih obeležja, ali je bilo vidno prisustvo srpskih i ruskih zastava, slike predsednika Rusije Vladimira Putina, kao i mnogobrojnih srpskih generala koji su se borili u Drugom svetskom ratu.

Pojedini učesnici “Besmrtnog puka” su pravili svečanu atmosferu aplaudirajući, dok je bilo i onih koji su zviždali i negodovali dok su prolazili ispred zdanja Narodne skupštine.

Najglasniji su bili stariji učesnici šetnje koji su izgovarali različite parole, a najupečatljivija je bila gospođa koja je nosila rusku zastavu i uzvikivala “Srbija, Rusija, ne treba nam Unija”.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Pripadnici MUP-a su nadgledali skup, a primetan je bio i veliki broj automobila sa diplomatskim tablicama.

Inače, ova manifestacija potiče iz Sovjetskoj Saveza od šezdesetih godina XX veka, a prošle godine održana je u preko 40 država poput Nemačke, Francuske, SAD-a, Ujedinjenog kraljevstva, Kine itd.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR