BEOGRADSKA TVRĐAVA: Početkm marta kreće sanacija Velikog stepeništa i mosta kod Sahat kule

0
202
FOTO: Starogradski.com

U martu počinje sanacija Velikog stepeništa i mosta kod Sahat-kule, prenose današnji mediji. Kako se navodi “radovi će trajati 120 dana, a nadgledaće ih i arheolozi”. Rekli bismo konačno! Bilo je krajnje vreme jer je poslednja obnova ovog dela popularnog Kališa rađena još pre dvanaest godina.

Veliko stepenište je u međuvremenu, kako vas je Starogradski.com izveštavao prošle godine, prilično oronulo, a na mnogim mestima je napuklo i oštećeno. Slično stanje je na drvetom mostu podno Sahat-kule.  Obnova je odlagana “zbog nedostatka novca” pravdali su se tada u JP “Beogradska trvđava”!

POBEDA GRAĐANA STAROG GRADA: Parking servis promenio odluku

Današnje “Novosti” na beogradskoj strani navode i koliko se to novca toliko dugo čekalo. Za stepeništa 14,5 a za prelaz 4,5 miliona dinara! Znači problem je bio obezbediti 19 miliona dinara za najznačajna mesta na Kalelegdanu, kulturno istorijskom biseru u turističkoj ponudi Beograda! Ne možemo da verujemo da gradska vlast ranije nije mogla da pronađe ovu “ogromnu sumu novca” u kasi koja se nemilice troši, na desetine miliona evra, za novodgodišnju kič rasvetu i plastične jelke, pravdajući se željom “da se privuku strani turisti u naš glavni grad!” Da nije istina bilo bi smešno! Morali smo da dočekamo da skoro svaki stepenik Velikog stepeništa bude u katastrofalnom stanju, i da na nekim mestima uopšte nema kamena da bi se pomoćnik gradonačelnika Goran Vesić umilostivio da izdvoji taj novac, kao da je iz njegovog džepa! Naravno, kako su kod nas za sve krivi oni prethodni, Starogradski.com podseća sadašnje da su bivši ovaj deo Kalemegdana odnovili 2006. godine.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Zato, gradska gospodo nema vađenja i prebacivanje loptice odgovornosti na druge. Navalite kako ste i najavili, pa sa početkom lepog vremena, prvih dana marta, zasucite rukave i počnite sa radovima!

NEODGOVORNA VLAST NE HAJE NA ZAGAĐENJE: Beograđani se uzdaju u košavu!

U prvoj fazi izvođenja radova na Velikom stepeništu demontiraće se svi stepenici od kamena kao i obloge podesta, a oštećeni delovi kamene ograde zameniće se po uzoru na originalne. Detaljna obnova drvenog mosta kod Sahat-kule nije rađena još od 1987. Ovog proleća biće potpuno zamenjena hrastova podna konstrukcija, kao i ograda naveli su u JP “Beogradska tvrđava”.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR