BOTANIČKA BAŠTA JEVREMOVAC – TURISTIČKA ATRAKCIJA STAROG GRADA (FOTO)

0
306

Tradicionalno, veoma zanimljivo mesto za obilazak i veoma lepa turistička atrakcija Starog grada je Botanička bašta Jevremovac, kao deo Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Njena funkcija je pre svega obrazovna i naučna ali i pored toga, kao jedinstvena ambijentalna sredina Beograda, ona je destinacija koja privlači veliki broj posetilaca. Površine je pet hektara, a sadržaji su podeljeni na 14 parcela koncipiranih u ekološko-geografskom smislu a tu je i herbarijum.

U ovoj zelenoj oazi između Bulevara despota Stefana i Takovske ulice, na otvorenom prostoru se nalazi više od 350 vrsta drveća i žbunja, domaćih, evropskih i egzotičnih biljaka, a ukupni biljni fond trenutno čini preko 2500 drveća, žbunja i zeljastih biljaka. Pored otvorenih površina, Botanička bašta obuhvata i Staklenu baštu i prostorije Instituta za botaniku (upravna zgrada, herbarijum, biblioteka, slušaonica, laboratorije).

Botanička bašta Jevremovac

– Iako je svakodnevna atmosfera u Botaničkoj bašti vezana za studente i njihove predavače profesore, dolazi nam i veliki broj posetilaca. Samo u toku maja, posetilo nas je oko 10 000 osoba, jer smo i deo obrazovnog programa osnovnih škola – rekla nam je Olivera Popović, PR Botaničke Bašte. Kako je podsetila, opština Stari grad je svojevremeno donirala deo sredstava za renoviranje Japanskog vrta. Takođe, bašta je imala dobru saradnju sa opštinskim Savetom za ekologiju, kada je Stari grad organizovao besplatne posete građana sa stručnim vodičima.

Botanička bašta Jevremovac

-Kapije bašte su otvorene od 9 do 19 časova svakog dana i to u letnjoj sezoni, od 1. aprila do 1. oktobra. U zimskoj sezoni (ostalih meseci) radimo od 9 do 16 časova. Cena ulaznice za pojedinačnu posetu je 250 dinara pri čemu posetioci mogu sami da prošetaju baštom- dodala je gospođa Popović.

Kako je objasnila, postoji i grupna ulaznica koja takođe košta 250 dinara po osobi ali se dobija stručna pomoć vodiča s tim da je poseta ograničena na sat vremena. (grupe od 25 do 35 posetilaca), a deca do 16 godina u pratnji odrasle osobe koja plaćaju ulaznicu, ulaze besplatno.

Botanička bašta Jevremovac

Botanička bašta “Jevremovac Osnovana je 1874. odlukom Ministarstva prosvete Kraljevine Srbije, na predlog Josifa Pančića, koji je bio i njen prvi upravnik. Godine 1889. godine kralj Milan Obrenović poklonio je imanje (koje je nasledio od svog dede Jevrema) Velikoj školi u Beogradu za Botaničku baštu, ali pod uslovom da se zove “Jevremovac”. Na tom mestu i pod tim imenom nalazi se i danas.

OSTAVI ODGOVOR