ĐACI GENERACIJA SA OPŠTINE STARI GRAD POSETILI BRISEL

0
126

Grupa od 13 đaka generacija, srednjoškolaca i srednjoškolki sa Starog grada, imalo je priliku da početkom ovog meseca boravi u studijskoj poseti Briselu, sedištu Eropske unije i glavnom gradu Belgije.  

Ovaj program se, pod nazivom „Posete institucijama i državama članicama Evropske unije“, realizuje se već petu godinu za redom zahvaljujući podršci i dobroj saradnji Delegacije Evropske unije u Srbiji i Gradske opštine Stari grad.

Starogradski đaci generacije su imali jedinstvenu priliku da upoznaju institucije Evropske unije (EU) i način njihovog funkcionisanja, da saznaju nešto više o različitim programima za mlade, kao i da se upoznaju i istražuju zajedničko evropsko kulturno nasleđe kroz posete muzejima.

Kada su u pitanju institucije starogradski sredqoškolci su posetili Generalni Direktorat za Obrazovanje, omladinu, sport i kulturu u okviru Evropske Komisije, gde su se upoznali sa različitim programima za mlade – programima vololontiranja u okviru European Solidarity Corps programa, kao i o različitim programima studiranja i razmena kroz implementaciju programa Erazmus+. Tokom predavanja o ovom programu imali su priliku da pokažu svoja znanja o EU i da diskutuju o prioritetima evropske Strategije za mlade za period 2019 – 2027.

Pored zvaničnih institucija i Evropskog parlamenta, srednjoškolci su se upoznali i sa radom omladinske i think tank organizacije. U OBESSU-u – krovnoj organizaciji Unije srednjoškolaca Evrope su saznali više o omladinskom aktivizmu i značaju učeničkih parlamenata, kao i participaciji mladih u okviru lokalne zajednice, a u  Wilfried Martens Centru za evropske studije sa think tank organizacijama EU i istraživačkim procesima.

S obzirom da su đaci generacija dolazili iz različitih gimnazija i srednjih stručnih škola, u okviru studijske posete imali su mogućnost da posete brojne i sadržinski različite muzeje. Tako su posetili i naučili nešto više o stripovima u Muzeju stripa, dok su u Muzeju automobila imali priliku da saznaju nešto više o razvoju automobilske industrije i saobraćaja. U Vojnom muzeju Belgije videli su različite postavke od celokupne vazduhoplovne do vojnih uniformi iz različitih delova Evrope. Posetili su i muzeje lepih umetnosti, muzičkih instrumenata, priorodnjački muzej, i za kraj, s obzirom da je Belgija poznata po proizvodnji najkvalitetnije čokolade, posetili su Muzej čoklade i učestvovali u radionici njenog ručnog pravljenja.

Starogradski srednjoškolci su se vratili u Beograd  prepuni utisaka sa nezaboravnog putovanja koje su zaslužili svojim učenjem, talentom I znanjem. Za njih je ova studijsjka poseta bila odlično organizovana i kako kažu „iako su mislili da im posete muzejima neće biti interesantne, naprotiv, to je bilo jako zanimljivo i inspirativno&. Saglasni su da je ovo putovanje bilo najlepša opštinska nagrada za njih, đake gereracije starogradskih srednjih škola.

OSTAVI ODGOVOR