I DALJE GRADILIŠTE NA KALEMEGDANU: Turbe završeno, radovi na česmi u punom jeku, a obnova stepeništa još čeka… (FOTO)

0
158
FOTO: Starogradski.com

Kada su proletos počeli radovi na obnovi kulturno-istorijskih spomenika na Kalemegdanu, obradovala nas je vest da će Damat Ali-pašino turbe i česma Mehmed paše Sokolovića dobiti novo ruho.

GRADILIŠTE NA KALEMEGDANU: Oko turbeta raskopano, česma opkoljena bagerima, a obnova stepeništa u najavi! (FOTO)

Tada je najavljeno da će radovi biti završeni do 6. oktobra. Međutim trenutno stanje na licu mesta ne ukazuje da je rok ispoštovan.

Naime, obnova Damat Ali-pašinog turbeta koja je počela još 30. maja, u potpunosti je završena, dok su radovi oko česme Mehmed paše Sokolovića i dalje u punom jeku. Tamo se trenutno, kao i pre četiri meseca nalazi dosta radnika, teška mehanizacija u vidu bagera, kamiona…

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Radnici koje smo zatekli oko česme i na platou iznad nisu bili raspoloženi za razgovor, već su nas uputili na Zavod za zaštitu spomenika kulture koji se nalazi 50-100 metara dalje. Tamo nam je rečeno da se obratimo Turskoj agenciji za međunarodnu saradnju (TIKA) koja je zadužena za projekat obnove česme. Od Turske agencije smo telefonskim putem dobili štur odgovor da se završetak radova očekuje “u najkraćem mogućem roku”.

PROBIJEN ROK ZA RADOVE NA PLATOU MILANA MLADENOVIĆA: Biće završeni do Beogradskog džez festivala, koji počinje 26. oktobra (FOTO)

Kako je navedeno u saopštenju Zavoda za zaštitu spomenika kulture, obnovom će česma biti prezentovana na adekvatan način, koji zavređuje kao jedan od malobrojnih očuvanih objekata iz turskog perioda koji je zadržao svoju primarnu funkciju. Prezentacija će omogućiti sagledavanje česme u celini, kao i okolnih objekata Defterdareve kapije i Kornarovog bedema.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Kada je reč o radovima na obnovi Malog stepeništa, iako je prvobitno najavljeno da će oni početi još krajem jula, taj rok je odložen za 10. oktobar. Ipak, i na toj lokaciji je sve još uvek u fazi “mirovanja”, osim što je prostor ograđen metalnom ogradom. Na jasno istaknutoj tabli navedeno je da je rok za završetak obnove stepeništa je 09. maj 2018. godine.

JOŠ JEDAN PROBIJEN ROK: Radovi na popločavanju Zetske ulice ipak do 31. oktobra (FOTO)

Investitor svih ovih radova je Gradska uprava grada Beograda, a projekte po kojima se radovi izvode napravio je Zavod za zaštitu spomenika kulture u saradnji sa Turskom agencijom za međunarodnu saradnju (TIKA) i projektantskom kućom iz Turske “Ekol mimarlik”.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR