Dani Beograda uz ansambl “Binički” i Lea Martina

0
183
FOTO: Starogradski.com

U glavnom gradu se tradicionalno od 16. do 19. aprila održava manifestacija „Dani Beograda”, a kako su najavile gradske vlasti, ove godine nas očekuje „Beogradski vremeplov”, zanimljiv kulturno-umetnički program koji Beograđane i njihove goste treba da podseti na bogatu istoriju našeg grada.

Tokom manifestacije na Trgu Republike biće organizovani koncerti, kao i muzičko-plesni program u kome će nastupiti umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički”, pod dirigentskom palicom Vojkana Borisavljevića, uz solističke nastupe Lea Martina, Dušana Svilara, Neše Galije i drugih.

Bogat muzički program upotpuniće i ansambl „Renesans” koji će u Biblioteci grada Beograda publici približiti muziku iz perioda vladavine despota Stefana Lazarevića, a ljubitelji klasične muzike moći će da uživaju u koncertu učenika muzičke škole „Mokranjac” u Ustanovi kulture „Vuk Stefanović Karadžić”.

Kuturne ustanove u gradu, među kojima i Muzej Nikole Tesle, Pozorište na Terazijama, Konak knjeginje Ljubice, Muzej grada Beograda, Spomen-muzej Ive Andrića, otvoriće svoja vrata, a ulaz će biti besplatan! Planiran je obilazak obnovljenog Kosančićevog venca, istorijskih kuća koje čuvaju nasleđe Beograda, izložbe knjiga Muzeja grada Beograda, kao i raznovrsnih izložba fotografija i stripa. Zanimljivo je da će svi koji požele moći će da se oprobaju u streličarstvu kod Dizdareve kule Beogradske tvrđave. Ovo je samo deo programa za koji se veruje da će zadovoljiti ukuse svih Beograđana.

Beograd 16. put za redom obeležava svoje dane kojim se obeležavaju dva važna datuma u istoriji našeg grada. Prvi je 16. april 878. godine, kada se u pismu pape Jovana VIII prvi put pominje slovensko ime grada Beograda. Drugi je 19. april 1867. godine, kada je turski paša Ali Riza izvršio predaju ključeva grada Beograda knezu Mihailu Obrenoviću.

U okviru manifestacije ovogodišnjim laureatima će biti uručene tradicionalne Nagrade Grada Beograda.

OSTAVI ODGOVOR