DONJI DORĆOL NA NOGAMA: Protesti obeležili dan na Starom gradu (FOTO, VIDEO)

0
127
FOTO: Starogradski.com

Današnji dan na Starom gradu obeležili su protesti građana – jedan na Dunavskom keju, protiv iseljavanja porodice Havatmi iz stana i drugi u dvorištu Osnovne škole “Stari grad” kojoj preti gašenje.

UKIDA SE OSNOVNA ŠKOLA “STARI GRAD”? Gradska skupština odlučuje o gašenju škole, najavljeni protesti (FOTO)

U 10 časova, ispred zgrade u kojoj porodica Havatmi živi godinama, okupila se grupa građana, ali i policija, koja je rano jutros sa bravarom i izvršiteljem provalila u stan porodice Havatmi i počela proces iseljenja. Pre mesec dana protest komšija i predstavnika različitih udruženja građana je uspešno sprečio iseljenje ove porodice, zbog neizmirenog duga. Izvršitelj Nenad Botorić je zbog duga prodao stan i o tome nije obavestio porodicu Havatmi, čiji je jedan član osoba sa invaliditetom.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

I posle nekoliko sati, policija, ali i građani opkoljavaju zgradu, čuju se povici komšija i prisutnih građana kojima osuđuju samovolju izvršitelja, policiju, ali i kritikuju zakone koji dozvoljavaju da se ovakve situacije dešavaju.

“Ne damo školu”

Samo dva sata nakon početka protesta na Dunavskom keju, u dvorištu Osnovne škole “Stari grad” na drugom kraju Donjeg Dorćola okupili su se roditelji đaka, nastavnici, ali i komšije koje su želele da iskažu neslaganje sa najavljenim gašenjem ove dorćolske škole.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Na sednici Skupštine grada Beograda koja je bila zakazana za sredu 7. jun, pa otkazana, odbornici su na dnevnom redu imali i odluku o gašenju OŠ “Stari grad” koja je deo projekta racionalizacije školskih ustanova koje sprovodi Ministarstvo prosvete i Sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu grada Beograda.

SVETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE: Danijela Amidžić posadila novu tuju na mestu gde je prethodna iščupana i ukradena! (FOTO)

Okupljenima na skupu se obratila predstavnica Saveta roditelja Tatjana Makević Nikolić, rekavši da se Savet roditelja oštro protivi odluci o gašenju škole uz obrazloženje da je reč o školi sa dugom tradicijom, koja uspešno radi i edukuje generacije Dorćolaca.

Čitav govor predstavnice Saveta roditelja pogledajte u videu:

Kako konačnu odluku o sudbini đaka OŠ “Stari grad” treba da donese gradska skupština, a sednica na kojoj je trebalo da se glasa je otkazana, čeka se novi termin, a do tada ostaje nada da će protest kao prošle godine uroditi plodom.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR