DOSADNE, ALI NISU ALERGENI “Mace” sa topola nisu opasne za naše zdravlje

0
282
FOTO: pixabay.com

 

Beli cvetovi topola, koji poprilično podsećaju na snežne pahulje, u poslednje vreme zadaju glavobolje svim stanovnicima prestonice.

Iako, prema rečima stručnjaka, nisu alergeni, ove “leteće napasti” mogu izazvati iritaciju nosa, te možemo učestalije kijati.

Doktorka Nada Macura objasnila je za portal Starogradski.com da, osim što su dosadni, ovi cvetovi ne predstavljaju opasnost po naš organizam.

– Nekada se zapetljaju u kosu, ali dobro, to se još i raščešlja, ali mnogo veći problem nastane kada nam upadnu u nos ili u oko i time naprave čak i mehaničku povredu, s obzirom na to da spadaju u strano telo – objasnila je Macura.

FOTO: pixaby.com
FOTO: pixaby.com

Ona je još dodala da ceo proces letenja i smetanja ublažavaju kiša i vetar, jer ih na taj način “smiruju”.

– Ne treba stavljati nikakve kapi, niti bilo šta, ali treba prosto održavati higijenu nosa, tako da i obično duvanje u maramicu može da pomogne, osim naravno ukoliko ne dođe do upadanja u oko i ne napravi povredu. Tada se treba obratiti stručnjaku, jer je ipak u pitanju strano telo. Isto važi i za decu i za odrasle – istakla je dr Macura.

Ono što svi doktori savetuju građanima jeste da izbegavaju šetnje u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima, jer je tada koncentracija polena najveća.

Takođe, trebalo bi izbegavati hodanje pored drveća i zapuštenih, travnatih površina.

(Starogradski.com)

 

OSTAVI ODGOVOR