Forbs o “Beogradu na vodi”: Neslana šala Abu Dabija

0
282
Dragana Udovičić, Beograd na vodi

Investitor Mohamed Alabar se bukvalno “pojavio sa vrećom novca i Srbija mu je dala odrešene ruke da radi šta želi”, piše ugledni američki magazin

Nekada je to bila najobičnija rupa, obrasla u korov i skrivena iza železničkog depoa na obali reke Save, a uskoro će biti blistav novi kvart pun oblakodera, luksuznih stanova, hotela i kontroverze, počinje tekst o “Beogradu na vodi” američki Forbs.

Kao jedan od prvih problema projekta, magazin navodi činjenicu da se vlasnik firme “Eagle Hills” iz UAE koja je izgradila Burdž Kalifu, Mohamed Alabar bukvalno “pojavio sa vrećom novca i Srbija mu je dala odrešene ruke da radi šta želi”.

Muhamed Alabar, Aleksandar Vucic i Siniša Mali; FOTO Marina Lopičić
Muhamed Alabar, Aleksandar Vucic i Siniša Mali; FOTO Marina Lopičić

Iako projekat “Beograd na vodi” ima za cilj da unapredi glavni grad i predstavlja možda najveći poduhvat tog tipa u istoriji prestonice, tajnost pod kojom su planovi i administrativno-finansijske pripreme urađene, dovela je do besa javnosti koja traži da projekat od tako velikog značaja bude daleko transparentniji.

Američki magazin navodi i da nije bilo otvorenog tendera za izvođenje radova, kao i da je zakon promenjen kako bi se arhitektonski plan “Beograda na vodi” prilagodio gradskom urbanističkom planu.

“To je kao loša šala. Samo još jedan tržni centar u zemlji u kojoj niko nema novca da kupi išta”, rekla je za Forbs Mirjana Milanović.

 

(Forbs)

OSTAVI ODGOVOR