GRAD IZDAJE U ZAKUP POSLOVNE PROSTORE: Najskuplji lokali su u strogom centru. Šta od toga imaju Starograđani?

0
353
FOTO: Starogradski.com

Gradska vlasti rešile su da ponude u zakup poslovne prostore u lokalima širom grada. Sekretarijat za imovinske i pravne poslove Uprave grada raspisao je konkurs za rentiranje 248 lokala, kancelarija i garaža od Starog grada i Vračara, pa do oboda grada.

Početna cena kvadratnog metra, kao i depozit za učestvovanje u licitaciji zavisi od zone u kojoj se lokali nalaze. Sudeći po ponuđenim cenama, najviše novca neophodno je izdvojiti za lokale u ekstrazoni u samom centru grada, dok najmanje vrede magacini i kancelarije po predgrađima. Na primer za lokal od 116 kvadrata u Kosovskoj ulici na Starom gradu, koji je i jedan od najskupljih, zainteresovani zakupac mora da izdvoji 1.612 dinara po kvadratu, ukupno blizu 190.000 dinara. Uz to, kao depozit mora da priloži milion i po dinara. Oni koji žele da posluju u Ulici kralja Milana, za lokal od 130 m2 treba da „iskeširaju” oko 210 hiljada dinara mesečno, a za učešće u postupku moraju da daju depozit od 1,2 miliona dinara! Na ceni su i lokali u Dečanskoj, a u ponudi su i lokali u zapuštenom prolazu kod Palate Albanija i u Bezistanu.

ZAOBILAZITE KARAĐORĐEVU DOK TRAJU RADOVI

Ovo je prilika da se podsetimo da su „napredne” gradske vlasti jednostranom odlukom gradske skupštine 2016. godine, u procesu sveopšte centralizacije Beograda, sve te poslovne prostore oduzele gradskim opštinama, koje su tu nadležnost imale negde od početka 90-ih godina.

Osim što su tim bahatim činom smanjene nadležnosti i izvorni prihodi gradskim opštinama, one su bile prinuđene da ugase javna preduzeća koja su upravljale tim lokalima. Većina zaposlenih koje nije preuzeo grad završila je na birou rada.

KANTE ZA ODLAGANJE PLASTIČNIH KESA U OPŠTINI STARI GRAD

Šta od izdavanja tih lokala i novca od rente imaju Starograđani? Odgovor je naravno ništa, sem onoga što gradske vlasti samovoljno odluče da predstave kao interes građana!

Kako kažu poznavaoci, sveopšta centralizacija grada i države u svojoj suštini je antievropski i nedemokratski proces jer uspostavlja nedodirljive barijere između građana i lokalne vlasti! Suština reforme državne uprave je upravo suprotan proces baziran na uvažavanju i učešću građana u donošenju odluka kako trošiti budžet da bi se unapredio život u lokalnoj zajednici. Građanin je aktivni član zajednice i korisnik usluga opštinske administracije, javnog uslužnog servisa, koja ne predstavlja otuđenu vlast!

FEST SE VRAĆA U SVOJU KOLEVKU – KOMBANK DVORANU, NEKADAŠNJU DVORANU DOMA SINDIKATA

Svedoci smo da nas sveopšta centralizacija vraća u vreme „podanika” i vlastoržaca, pa onda i ne čudi što je sve veći broj građana na protesnim šetnjama, subotom od 18 sati.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR