GRADILIŠTE NA KALEMEGDANU: Oko turbeta raskopano, česma opkoljena bagerima, a obnova stepeništa u najavi! (FOTO)

0
228
FOTO: Starogradski.com

Na Kalemegdanu je uveliko u toku rekonstrukcija kulturno-istorijskih spomenika. Najavljeno je i da će četvoromesečni radovi na obnovi Malog stepeništa početi krajem jula. Ovaj posao izvodiće Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture, zahvaljujući donaciji Agencije “TIKA” vrednoj oko 140 000 evra. Kako saznajemo, ugovor je potpisan i novac je obezbeđen, a u toku su formalnosti na dobijanju građevinske dozvole.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Malo stepenište će tek doći na red, a još 30. maja počela je, ranije najavljena, obnova Damat Ali-pašinog turbeta, kao i česme Mehmed paše Sokolovića.

NAJAVLJENO RENOVIRANJE SPOMENIKA NA KALIŠU: Obnova vrednih simbola beogradske tvrđave

Oko turbeta su, trenutno, radovi u punom jeku. Kako se može videti, dobar deo betonske i zemljane podloge je raskopan, podignute su montažne kućice za radnike kojih ima nekoliko na licu mesta i užurbano rade uz pomoć ručnih kolica koja pune raskopanom zemljom.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

I oko česme česme Mehmed paše Sokolovića trenutno je takođe mnogo radnika, a tu je i “teška mehanizacija” u vidu dva bagera, kamiona… Sve ovo nalazi se na platou neposredno iznad, a sama česma je još uvek “netaknuta”.

NESKLAD KOJI BODE OČI: Postmodernizam između dve stare lepotice (FOTO)

Kako se navodi se u saopštenju Zavoda za zaštitu spomenika kulture, predmetnim radovima će česma biti prezentovana na adekvatan način, koji zavređuje kao jedan od malobrojnih očuvanih objekata iz turskog perioda koji je zadržao svoju primarnu funkciju. Prezentacija će omogućiti sagledavanje česme u celini, kao i okolnih objekata Defterdareve kapije i Kornarovog bedema.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Investitor i ovih radova je Gradska uprava grada Beograda, a projekte po kojima se radovi izvode napravio je Zavod za zaštitu spomenika kulture u saradnji sa Turskom agencijom za međunarodnu saradnju (TIKA) i projektantskom kućom iz Turske “Ekol mimarlik”. Ta saradnja počela je na inicijativu prethodnog turskog ambasadora Kemala Bozaya tokom 2015. godine.

BEOGRAD PAMTI: Ejmi Vajnhaus dobija spomenik, ali potrebna je naša pomoc (FOTO, VIDEO)

Planirano je da radovi budu završeni do 6. oktobra ove godine.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR