„GRADSKA ČISTOĆA” NAJAVILA DA ĆE KLJUČEVE ZA OTVARANJE PODZEMNIH KONTEJNERA IMATI SAMO STANARI: Prete li nam smećem zatrpane ulice?

0
145
FOTO: Starogradski.com

Najavu direktora JKP „Gradska čistoća” Marka Popadića da će ove godine početi ugradnja podzemnih kontejnera za koje će stanari okolnih zgrada imati ključ za otvaranje, potvrdile su gradske vlasti.

Grad je preuzeo popravku oštećenih podzemnih kontejnera, pošto je firma koja ih je ugrađivala u stečaju, izjavio je za medije zamenik gradonačelnika Goran Vesić, naravno ne propuštajući priliku da iznese kritike i „oplete” po bivšem gradonačelniku Draganu Đilasu. Biće da je bivši dežurni krivac za sve probleme ovog grada, od nezakrpljenih rupa na saobraćajnicama, polomljenih granitnih ploča u Knezu, lošeg javnog prevoza, zagađenja vazduha… do podzemnih kontejnera, iako Vesić već više od pola decenije predstavlja gradsku vlast! No, vratimo se na temu.

Starograđanin Miloš Moskovljević ovogodišnji dobitnik nagrade Fakulteta političkih nauka

U protekle tri godine zamenjeno je više od 1.000 kontejnera, rekao je zamenik gradonačelnika i potvrdio da je cilj da se korišćenje „obnovljenih podzemnih kontejnera unapredi” tako što će se u pojedinim ulicama oni zaključavati „a ključ će imati samo stanari koji žive u okolnim zgradama!?”

Vesić je, kako navodi Beoinfo, istakao da se sve radi po ugledu na mnoge gradove u svetu, jer se do sada dešavalo da „podzemni kontejneri budu često prepuni, jer ih đubretom, osim stanara, pune i okolni kafići i restorani!”.

Ovom izjavom zamenik gradonačelnika je “isterao zeca iz šume” i otkrio uzrok problema – nepoštovanje gradske odluke, po kojoj vlasnici lokala treba da imaju ugovore sa JKP „Gradskom čistoćom” ili nekim od operatera za direktno preuzimanje i odnošenje smeća!

„Nažalost, mali broj ima ovakav ugovor pa svojim otpadom pune okolne kontejnere” rekao je Vesić.

Starogradski.com zato pita nadležne ko treba da kontroliše sprovođenje ove gradske odluke!? Nisu kontejneri puni zato što se iz kafića i restorana u njih baca đubre nego zato što gradske vlasti, njeni inspekcijski organi i komunalna policija, ne rade svoj posao i ne kontrolišu sprovođenje sopstvenih odluka, što je uostalom česta praksa!

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Što se tiče upotrebe „podzemnih kontejnera sa ključem” planirano je da se ove godine krene eksperimentalno sa nekoliko ulica na Vračaru, a ako se bude pokazalo uspešnim ovakav način proširiće se na sve ulice.

Novitet je i da će ovi kontejneri imati senzore koji će slati signal u vozila za odnošenje smeća, što će omogućiti radnicima čistoće da bez otvaranja kontejnera vide koliko otpada ima u njima, i dodao da će tamo gde postoje bar dva, najbolje tri podzemna kontejnera u nizu, oni biti pretvoreni u kontejnere za različite vrste otpada.

VATERPOLO KLUB “STARI GRAD”: Rame uz rame sa Zvezdom i Partizanom

Iz svega navedenog možemo da zaključimo da su podzemni kontejneri funkcionalno rešenje u velikom gradu, a šta će pokazati eksperimentalna faza njihove upotrebe „samo za stanare, uz ključeve i senzore” ostaje da se vidi i da nagađamo da li će gradske ulice biti zatrpane smećem iz kafica, kafana, pekara i restorana, jer se time nije bavila komunalna policija ovog grada. Imali su važnija posla trenirajući strogoću po autobusima javnog prevoznika na onima koji se švercuju, nego što su brinuli o „komunalnom redu” i spovođenju gradskih odluka!

Bilo kako bilo, zamenik gradonačelnika se dosetio da postoje, kao i gradska komunalna inspekcija, i da u narednom periodu treba da „pojačaju kontrolu restorana, kafića i trgovinskih lanaca „prvo na Vračaru i Starom gradu”.

„Oni koji i pored toga budu nastavili da ignorišu gradsku odluku biće kažnjeni”, poručio je Goran Vesić.

Šta će biti od ove najave videćemo vrlo brzo, samo da ne bude kao u onoj narodnoj „tresla se gora, rodio se miš.”

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR