Iznajmljivanje parkinga u centru grada: Unosan posao ili nešto drugo? (FOTO)

2
3238
FOTO: Starogradski.com

Pronaći slobodno mesto za parking u centru grada je često nemoguća misija. Ipak, izgleda da je i to lakše nego doći do informacija o privatnim parkiralištima na Starom gradu. Svi znamo da postoje, gde su, ali ne i kako su organizovana, kako se koriste i naplaćuju, ko im izdaje saglasnosti…

Da bi se došlo do saznanja o broju privatnih parkirališta na Starom gradu, sistemu naplate i informacije o dozvolama, trebalo je kontaktirati čitavu Gradsku upravu, JKP “Parking servis”, ali bez velike vajde, jer kako kažu ili nisu nadležni ili ne znaju.

Da li su privatni parkinzi unosan posao, pokušali smo da saznamo od vlasnika tri parkinga koja se nalaze na opštini Stari grad.

Dvorište bivše pivare

Najveći privatni parking na Starom gradu je u Cetinjskoj 15 i nalazi se u dvorištu nekadašnje Bipove pivare. Parking je vlasništvo privatne firme, a od Vladana Živulovića saznajemo da je počeo sa radom marta 2012. godine i da na njemu ima 160 parking mesta. S obzirom na to da je prostor privatno vlasništvo, nije potrebna nikakva posebna dozvola, objašnjava gospodin Živulović.

“Prostor ispunjava tehničke, protivpožarne uslove. Ulaz i izlaz sa parkinga moraju biti regulisani po zakonima javnog saobracaja, ostalo na parkingu je naša organizacija – obeležavanje mesta, prilaz do parking mesta, osvetljenje, sigurnosne kamere”, dodaje Živulović.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Na pitanje ko je nadležan u slučaju krađe automobila ili oštećenja, Živulović kaže da ne postoji garancija za krađu stvari iz vozila, što je i jasno istaknuto na ulazu u parking.

“U slučaju oštećenja vozila pregleda se kamera, kako bi se utvrdilo kako je došlo do oštećenja. Ukoliko je oštećenje nastalo usled neke nepravilnosti na parkingu, mi snosimo troškove”, kaže Živulović.

Ukoliko ćete koristiti ovaj parking, spremite se da platite sto dinara na sat, a ako radite u blizini, mesečna pretplata iznosi 12.000, dok za celodnevno korištenje treba izdvojiti 1.800 dinara. Za osobe sa invaliditetom sa nalepnicom na vozilu, četiri sata su besplatna.

I parking i pranje

Parkiralište sa 30 parking mesta i nedavno pridodatom perionicom nalazi se u Gospodar Jovanovoj 43, ulaz s donje strane, tj. iz Ulice Strahinjića bana.

“Postojimo na ovoj lokaciji već pet godina. Da bismo se održali u poslu, jer ne možemo samo od naplate parkiranja da opstanemo, pridodali smo i perionicu” kaže Aljoša Mijakovac.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Mesečna pretplata iznosi 20.520 dinara, poludnevna mesečna varijanta iznosi 13.680, a sat 100 dinara. O bezbednosti, mušterije ne moraju da brinu, ističe gospodin Mijakovac, jer su  tu i kamere i zaposleni koji vode računa.

Parking ili šta već….?

Manjak prostora za parkiranje veliki je problem za beogradske vozače, ali odlična prilika za domišljate sugrađane koji su zahvaljujući tome pokrenuli sopstveni biznis i od izdavanja parkinga u privatnoj režiji lepo zarađuju. Tragom izvora došli smo do starogradske Ulice kneginje Ljubice. Ne postoji nijedan znak da je u blizini parking.

Bez jasnog znaka da je reč o parkingu; FOTO: Starogradski.com
Bez jasnog znaka da je reč o parkingu;
FOTO: Starogradski.com

Međutim, velika vrata sa šipkama iza kojih se nazire dvorište i mnoštvo automobila jasno sugerišu da je tu raj za nestrpljive vozače sa dubljim džepom. Na pitanje kako se parkiraju u dvorište koje pripada stanarima okolnih zgrada, i odakle im ključevi od vrata, prolaznici kažu da su se slučajno tu našli ili nisu odatle. Jedini koji je bio raspoložen da razgovara jeste gospodin iz privatne firme iz prizemlja zgrade koji je kratko rekao “ovo je haos, katastrofa”.

“Ovde sam desetak godina i tačno znam ko stanuje tu, a koja firma ima parking mesto. U toku dana ulaze-izlaze…”, tvrdi komšija.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Videvši mogućnost da zarade dodatni novac, fizička lica iznajmljuju parking-mesta koja se nalaze u dvorištu između zgrada, a pripadaju stanarima. I sve to nude u oglasima ili na sajtovima. Tako se, na primer, može pronaći i iznajmiti parking mesto u Siminoj za 1.000 dinara dnevno, a na Studentskom trgu za 800 dinara na dan.

Šta o privatnim parkiralištima misle u gradskom preduzeću “Parking servis”, da li ih doživljavaju kao konkurenciju i šta predlažu, nažalost nismo uspeli da saznamo, jer ni posle pet dana od postavljenih pitanja, nije bilo odgovora.

(Starogradski.com)

2 KOMENTARI

  1. Napušteno gradilište u Kosovskoj, preko puta škole: 75 evra mesečno parkiranje na vlažnoj zemlji, a 150 ispod betonske konstrukcije koja prokišnjava. Sat koliko traži “majstor”.

  2. “Svi znamo da postoje, gde su…” Ne znam kako bi znali? Ponekad vidim neki nov parking, kad pesacim. Ali, u voznji je drugacije. Moras unapred da znas kuda da krenes. Trebalo bi da postoji organ koji regulise ove stvari, a i koji bi drzao sajt sa adresama parkinga.

OSTAVI ODGOVOR