Jačanje „patriotskog duha”: Gradska vlast nije odustala od jarbolizacije Beograda

0
140
Promo

Da aktuelne gradske vlasti nisu odustale od namere da izgrade mega jarbor na Ušću i još 30 manjih širom grada koji će nositi srpske zastave i “jačati patriotski duh naroda”, postalo je jasno ovih dana, kada se pročulo da je, onaj najveći poskupeo od prošle godine, sa najavljenih 360 na 406 miliona dinara.

Obrazloženje za promenu cene “da ovakav projekat znaju da vode samo strane kompanije” dao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. Podsećamo da je “patriotska jarbol priča” počela juna prošle godine kada je ex gradonačelnik, a danas aktuelni ministar finansija Siniša Mali izjavio da su “u budžetu izdvojena sredstva za postavljanje jarbola sa srpskom zastavom na Ušću, visine 120 metara, čija se realizacija očekuje naredne godine”. Tada je Beoinfo objavio da je “tom odlukom i formalno prihvaćena inicijativa predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je od gradskih vlasti zatražio spisak lokacija na koje bi zastava mogla da bude postavljena”.

Sve u svemu novi simbol prestonice jarbol na Ušću trebao je da prošle godine košta gradsku kasu i Beograđane “više od 200 miliona dinara”, pisali su beogradski mediji. Opozicija je tada predlog dočekala na nož jer je računica pokazala “da jedan metar dokazivanja patrotizma košta milion i osamsto hiljada dinara”.

Ipak, za aktuelnu vlast u Republici i gradu, jedan veliki jarbol nije dovoljan pa će se na još 10 gradskih lokacija, uglavnom na prilazima Beogradu, postaviti još 30 manjih jarbola, visine 30 metara, tako što će na svakoj lokaciji biti postavljena po tri – dve srpske trobojke i u sredini zastava grada!

Eto, ovih dana saznasmo da je, sve poskupelo, ali nam i dalje nije jasno da li će ceo projekat koštati 406 miliona dinara ili samo “sega -mega” jarbol košta toliko!

Podsećamo da je “Blic” istraživao temu “jarbolizacije” i da je pronašao da “beogradski jarbol ipak neće biti najveći, biće tek šesti na svetu! Apsolutni pobednik je “Džeda jarbol” u Saudijskoj Arabiji, visok 170 metara, nešto niži je u Tadžikistanu od 165 metara, sledi onaj u Azejberdžanu od 162 metra, a samo dva metara je niži u Severnoj Koreji. Na petom mestu je jarbol u Turkmenistanu od 133 metara. “Kada bude izgrađen naš, Srbija će biti tek na šestom mestu”, u ovako lepom društvu jarbol zemalja!

Malo gospodo, MALO jer kao nikad u istoriji nismo bili napredniji, ekonomski stabilniji, sa nikad većim platama i penzijama! Zato ne prihvatimo da budemo šesti! Samo PRVI, pa nek košta koliko košta, u inat svima nama!?

OSTAVI ODGOVOR