JUBILEJ: Sedam decnija Doma zdravlja “Stari grad”

1
312
FOTO: Starogradski.com

U Domu Vojske Srbije danas se obeležava sedamdeset godina Doma zdravlja “Stari grad”. Ovako značajan jubilej povod je za održavanje svečane akademije na kojoj će biti prikazan dokumentarni film i monografija o radu ove zdravstvene institucije.

KINEZI ĆE DA GRADE I PODZEMNE GARAŽE U BEOGRADU

Dom zdravlja “Stari grad” brine o zdravlju Starograđana i svih onih koji rade na opštini od 1948. godine. Osnovan je kao Poliklinika i zdravstveni centar Narodnog odbora Prvog rejona. Tadašnja zgrada bila je smeštena na uglu Kapetan Mišine i Jevremove ulice u zgradi Prvog dunavskog parobrodarskog društva, u kojoj se danas nalazi Ustanova kulture “Stari grad”. U višespratnicu u Siminoj ulici, gde se i danas nalazi, poliklinika je preseljena 1964. godine.

PREDAVANJE ZA RODITELJE: Shvatanje i značaj porodice u savremeno doba

U ovom zdravstvenom centru prvi put u Srbiji otvorena je služba fizikalne medicine i laboratorija za eksfolijativnu citologiju. Prvi put je uvedena i kolposkopija kao metod pregleda, a lekari u Domu zdravlja “Stari grad” pioniri su i kada je reč o ultrazvuku srca.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

U starogradskom domu zdravlja registrovano je gotovo duplo više korisnika nego što opština ima stanovnika. Kartone ima ukupno 82.000 pacijenata, dok je prema poslednjem popisu stanovništva, zabeleženo da u opštini Stari grad živi ukupno 47.000 stanovnika. Dom zdravlja ima 316 zaposlenih.

(Starogradski.com)

 

1 KOMENTAR

  1. Nazalost, upravo zbog toga sto sa svih drugih opstina ljudi prebacuju kartone u Siminu dovelo je do toga da ja kao trudnica po sat vremena cekam na uredno zakazan termin kod izabranog ginekologa jer ocito doktori ne mogu blagovremeno da postignu da adekvatno pregledaju sve pacijente. Zaista nehumano da za jednu doznaku za porodiljsko cekam po sat vremena, na prvi ultrazvuk sam cekala puna 3 sata iako sam imala svaki put zakazano preko kol centra Ministarstva. Pri tom svi zivi ulaze preko reda u terminu za trudnice, sto je nedopustivo. Na kraju sam morala privatno da vodim trudnocu, jer vise nisam mogla da cekam do izbezumljenja i odlazem poslovne obaveze. Sa masovnoscu drasticno opada kvalitet usluge, a lomi se preko najranjivijih.

OSTAVI ODGOVOR