KADA VREME STANE: Javni satovi – od mesta susreta, do prašnjavog zaborava

0
248
Sat na Trgu Republike; Autor: Starogradski.com

“Izvinite, koliko ima sati”, od kada niste čuli da vas neko od slučajnih prolaznika pita. Svi nose mobilne telefone na kojima je instaliran sat, pa je samim tim prestalo i ovo pitanje. Međutim, nekada nije bilo tako…. Po ugledu na ostale evropske metropole i Beograd može da se pohvali svojim “javnim” satovima. Do skora su oni osim tačnog vremena, bili i mesto prepoznavanja susreta.

Sat na Trgu Republike; Autor: Starogradski.com
Sat na Trgu Republike; Autor: Starogradski.com

Na zgradi Železničke stanice ,od 1884. godine. do dana današnjeg tačno vreme pokazuje jedan od najstarijih satova u prestonici.

Nešto mlađi je časovnik nalazi se Sahat kuli. Po godinama malo zaostaju satovi na Domu Vojske, na Glavnoj pošti u Takovskoj. Fasadni “Insin” nalazi se početku Knez Mihailove ulice, dok drugi stubni stoji na kraju. I što je najvažnije svi rade. Ukoliko vam zataji mobilni bacite pogled oko sebe i znaćete koliko je sati.

Sat na Domu Vojske; Autor: Starogradski.com
Sat na Domu Vojske; Autor: Starogradski.com

Sat na Trgu Republike postavljen je pred početak novog milenijuma ne radi od pre nekoliko godina. Prestao je da radi na Vidovdan, a tada su se razne priče ispredale.
Nekada su satovi ukrašavali i poštu na uglu Kosovske i Palmotićeve, bio je jedan na Slaviji, onda, preko puta Beograđanke, merač vremena na zgradi Dunava. Otkucaj sata mogao je da čuje svako ko je stajao na uglu Cetinjske i Džordža Vašingtona, jedan kod bioskopa “Beograd”,…

Poznati su još i gradski satovi na Sabornoj crkvi, na Karađorđevom trgu u Zemunu, na crkvi Svetog Dimitrija na Novom Beogradu, jedan kod Pravnog fakulteta, časovnik kod Geneksove kule…

20170526_130348
Tačnost i ispravnost gradskih satova kontrolišu opštinski komunalni inspektori, a za održavanje merača nadležni su oni koji su sat postavili ili koriste objekte i prostore u kojima se nalaze časovnici.Kazna za pravno lice zbog neisparvanosti javnih časovnika iznosi 100.000 dinara, dok 10.000 dinara iznosi kazna za odgovorno lice u pravnom licu. Za preduzetnike kazna je 50.000 dinara.

SUSEDSKA RADNA AKCIJA: Sađenjem cveća i ispijanjem kafe obeležili Svetski dan komšija (FOTO)

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR