KINEZI ĆE DA GRADE I PODZEMNE GARAŽE U BEOGRADU

0
149
FOTO: Promo

Kineske kompanije ubrzano ulaze na velika vrata u našu zemlju i utabavaju trasu “puta svile” koji preko Srbije vodi ka tržištu Evropske unije. Nakon izgradnje “Pupinovog mosta” na Dunavu, preuzimanja smederevske železare, RTB-a Bor, kao i izgradnje brze pruge Beograd – Budimpešta, zamenik gradonačelnika glavnog grada Goran Vesić najavio je i da će kineske kompanije graditi četiri podzemne garaže u Beogradu.

ČUDO NA OBILIĆEVOM VENCU: Svetleći tunel u bojama srpske zastave (FOTO

Izgradnja prve na Studentskom trgu mogla bi da počne već u martu sledeće godine, jer je stručni tim Grada Beograda, nakon analize konkursne dokumentacije u postupku dodele koncesije, ocenio kao pozitivnu ponudu konzorcijuma društva „China Shandong International Economic & Technical Cooperation Co. Ltd.„ i društva „China Transinfo Technology Co. Ltd.” za projektovanje, finansiranje, izgradnju, upravljanje, održavanje i prenos četiri podzemne garaže. Na osnovu zaključaka finansijskih i pravnih savetnika Grada ponuda je ocenjena kao „prihvatljiva, blagovremena, obavezujuća i važeća”, kako je i predviđeno Konkursnom dokumentacijom, saopštio je Beoinfo.

Kineska ponuda će se ubrzano uputiti Skupštini grada na razmatranje, a ako se gradski odbornici saglase, ugovor sa ponuđačem će se potpisati u najkraćem roku nakon čega bi i započela realizacija i izgradnja podzemnih garaža.

Prema projektu uređenja Studentskog trga arhitekte Borisa Podreke, kao i pretvaranja Vasine ulice u pešačku zonu i ulicu kulture, na trgu – sedištu akademskog života naše zemlje, predviđena je izgradnja podzemne garaže sa oko 700 parking mesta.

OSTACI ANTIČKOG SINGIDUNUMA ZATRPANI ZEMLJOM: Rimsko kupatilo pod Studentskim parkom

Kako je istakao Vesić, a preneo Tanjug, za izgradnju ove garaže već “postoji građevinska dozvola i odobrenje za izgradnju”!? Pitamo se da li “postoji” kao i u slučaju početka radova na Topličinom vencu!? Osim ovog nedavnog skandala, Starogradski.com primećuje da zamenik gradonačelnika ovom prilikom ni jednom rečju nije pomenuo, a kamo li objasnio kako će se tom prilikom, i da li će se, zaštititi poznata arheološka nalazišta nekadašnjeg centra rimskog Singidunuma i obližnjih termi, zbog kojih su slični projekti u bliskoj prošlosti glavnog grada ostali nerealizovani!

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Starogradski.com podseća da su gradski oci nedavno takođe, bučno objavili da su “otkriveni temelji”, pa se ispostavilo po treći put u poslednjih sto godina, nekadašnje Stambol kapije na Trgu Republike. Hroničari Beograda su davno zapisali da je ona srušena po naređenju kneza Mihaila Obrenovića jer je predstavljala simbol po zlu poznate turske vladavine. Sadašnja gradska vlast je najavila obeležavanje njenih temelja, pa čak i njenu virtuelnu sliku koja će “krasiti” budući republički pešački trg glavnog grada Srbije. Ipak, podzemne garaže neće graditi “brat Turčin”, kako to voli da kaže predsednik naše zemlje, nego Kinez.

Cela priča, o kojoj je prošle godine pisao naš portal, počela je kada je ex – gradonačelnik Mali, danas ministar finansija, najavio izgradnju podzemnih garaža na četiri lokacije u Beogradu – na Studentskom trgu, Trgu Republike, na uglu Kosovske ulice i Vlajkovićeve i na Kosančićevom vencu, i da bi ukupna vrednost investicije iznosila između 40 i 45 miliona evra. Obrazloženje je bilo da bi se time rešio jedan veliki problem – problem parkiranja u centru grada.

PREDAVANJE ZA RODITELJE: Shvatanje i značaj porodice u savremeno doba

U skladu sa opredeljenjem ovih gradskih vlasti, izgradnjom tih garaža, stiču se uslovi da se centar grada zatvori za saobraćaj, a uži centar pretvori u pešačku zonu.  A kako će sve to izgledati u gradu koji se uređuje za druge, a ne za njegove žitelje – “Živi bili, pa videli”!

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR