KNJIGA NIKADA NEĆE UMRETI! Iako živimo u dobu robota i kompjutera, OVI ljudi se ne predaju (FOTO)

0
441
FOTO: Starogradski.com

Na svega nekoliko kvadratnih metara Ulice 1300 kaplara, u centru Beograda, stidljivo izviruje čitav jedan kulturološki i literarni svet koji spaja prošlost i ubrzanu svakodnevicu. Osam štandova polovnih knjiga, ploča i stripova čine začetak „bukinizma u Srbiji.”

Reč bukinizam se prvi put zvanično pojavljuje u rečniku Francuske Akademije 1789. godine. Ovim terminom su se označavali prodavci polovnih knjiga sa obale Sene. Njihov istorijat seže još u davnu 1649. godinu kada su svoj idejni pravac započeli na čuvenom mostu „Neuf”. Danas u Parizu postoji preko 240 bukinista, koji na preko 900 štandova čuvaju oko 300.000 knjiga.

Po uzoru na pariske, veliki izbor naslova kod srpskih bukinista; FOTO: Starogradski.com
Po uzoru na pariske, veliki izbor naslova kod srpskih bukinista;
FOTO: Starogradski.com

Zahvaljujući inicijativi naših sugrađana Verice Poledice i Aleksandra Obradovića pre četri godine pokrenuta je ideja bukinizma u Beogradu. Posebnu zahvalnost za realizaciju projekta treba odati Jovanu Ćirilovu, velikom srpskom filantropu, diplomiranom filozofu i kolumnisti koji je uz pomoć opštine Stari grad sproveo inicijativu u realnost. Danas su Beograđanima i mnogobrojnim svetskim prolaznicima na raspolaganju štandovi knjiga na kojima će vas velikodušno dočekati Verica i Aleksandar sa svojim kolegama bukinistima.

Bolja ponuda nego u knjižarama

Specifičnost bukinizma ogleda se u raznovsnosti i posebnosti artikala na policama. Tako se među njima mogu pronaći retke edicije, knjige koje više nisu dostupne u knjižarama, zabranjivani ideološki naslovi, poezija nepoznatih romantičara, naslovi nemačkih kasičnih filozofa Kanta i Hegela, dečije slikovnice, umetničke i naučne enciklopedije kao i popularna beletristika. Posebno mesto zauzimaju stripovi koloritnih ilustracija, super junaci Alan Ford, Asterix i Dilan Dog.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Na korici polovne knjige, pronaći ćete nekada davno napisanu posvetu „Aleksandru, za polazak u vojsku. Sa srećom, tetka Ljubica‟, moći ćete da zastanete na trenutak i da se vratite u 1982. godinu koja je zabeležena ispod tetkinog potpisa. Možda je to godina u kojoj je vaš otac upisao mašinski, ili izašao novi album Idola „Odbrana i poslednji dani”. Možete da pitate prodavca da li ima baš tu ploču, pa se i duže zadržite u prošlom veku.

Mnogi su prolazeći pored štandova bukinista evocirali trenutke svoje mladosti, podelili sa prijateljem ili ćerkom jednu priču, davni sentiment svog života, koji će se možda, pukom slučajnosti, naći zapisan na listu knjige koju će neko jednog dana kupiti u ulici 1300 kaplara.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Beogradske bukiniste svakodnevno možete posetiti od osam do 20 časova.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR