KORAK SLOBODE BEOGRADA: “Političari na ovom skupu peru svoju savest” (FOTO)

0
98
FOTO: Starogradski.com

Grad Beograd treću godinu zaredom dostojno proslavlja godišnjicu od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Centralni deo današnjeg događaja činio je svečani defile pod nazivom „Korakom slobode”, na relaciji Stari dvor – Trg republike.

NEKADAŠNJI PILOT I SLIKAR SA DORĆOLA: Slavko Samardžija kao promoter umetnosti i zdravog načina života (FOTO)

Ovu svojevrsnu šetnju predvodili su predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, gradski menadžer Goran Vesić, zajedno sa predstavnicima SUBNOR-a i borcima bitke za oslobođenje Beograda, na čelu sa Borislavom Filipovićem (91), pukovnikom u penziji, i ostalim gostima i predstavnicima Grada. Ispred povorke ponosno su marširali pripadnici Vojske Srbije.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Tokom defilea, na dve usputne lokacije na Terazijama, sinhronizovo se održavala radio-drama „Oslobođenje Beograda”, u kojoj su učestvovali glumici Pozorišta „Dadov”, u ulogama partizana i Nemaca. Na kraju je orkestar Ministarstva odbrane „Stanislav Binički” održao je na Trgu republike koncert ratnih i partizanskih pesama pod nazivom „Po šumama i gorama”.

Jesenja izložba na Kalemegdanu: TOLERANCIJA – doprinos unapređenju međuljudskih odnosa (FOTO)

Učesnik bitke za Beograd, Borislav Filipović, istakao je da je na njegovom ratnom putu borba za oslobođenje Beograda bila kruna svih bitaka u kojima je učestvovao tokom Drugog svetskog rata.

Starogradski.com
Starogradski.com

“Ratovao sam na Sutjesci i drugim ratištima, ali borba za oslobođenje glavnog grada u kojoj smo se zajedno sa crvenoarmejcima borili protiv nemačke divizije Princ Eugen dovela nas je do konačne pobede. Jurišali smo od zgrade do zgrade, a narod nas je oduševljeno dočekao, na šta smo svi bili ponosni” rekao je Filipović.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Razgovarali smo i sa građanima koji su došli da uživo posmatraju ovaj događaj.

“Ovaj dan mi mnogo znači. Jeste da sam rođena posle oslobođenja Beograda, ali, bez obzira na to, ovaj praznik mi je u srcu. Daj bože da su ovde svi iskreno došli! Ja mislim da je ovo politički skup, jer oni koji su palili i skidali petokraku, oni su sad ovde. Dođe mi da puknem od muke! Oni hoće glasova od nas jadnih penzionera koji obožavaju ovu petokraku” kaže baka Jelena iz Beograda, koja punih 48 godina čuva zastavu Jugoslavije.

OPŠTINA VAS VODI NA IZLOŽBE: Besplatne posete Istorijskom muzeju za Starograđane

Sa fotografijom svog oca iz muzeja u Blacu, Milosav Radulović došao je da sa ostalim građanima obeleži za njega ovaj važan datum.

Gospođa jelena i gospodin Milisav Radulović iskreno obeležavaju godišnjicu oslobođenja Beograda; FOTO: Starogradski.com
Gospođa jelena i gospodin Milisav Radulović iskreno obeležavaju godišnjicu oslobođenja Beograda;
FOTO: Starogradski.com

“Ja mislim da ovo nije politički skup, već da ovde političari peru svoju savest. Ono što su uradile generacije naših dedova i roditelja, to je sve devastirano, ubili su etiku, struku. Političari su ubili budućnost. U Srbiji više nema nade i ljubavi, porodice žive sa 30 hiljada mesečno, nema socijalne pravde a svi se kunu u boga. Moj otac Dragoljub je sa 20 godina išao da se bori za svoju zemlju. Iz našeg kraja je četnički vojvoda Kosta Pećanac, a reći ću vam šta je taj čovek radio u Drugom svetskom ratu. Moja majka se od njegovih četnika skrivala u svinjcu i mazala balegom da je ne bi povredili, a danas smo doživeli da se takvi slave u mom Topličkom okrugu” priča Milosav.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR