KOŠARKAŠKI TEREN FILOZOFSKOG FAKULTETA: Simbol dekadencije akademskog društva (FOTO)

0
76
FOTO: Starogradski.com

Više od 6.000 studenata pedagogije, andragogije, sociologije, antropologije, psihologije, istorije ili istorije umetnosti, svakodnevno spuštajući se niz stepenice najstarijeg fakulteta Univerziteta u Beogradu stiže do kraja jedne akademske ere – košarkaškog terena koji svedoči potpunom propadanju.

U podrumu Filozofskog fakulteta, ispod pešačke zone Knez Mihailove, nalazi se košarkaški teren za koji mnogi prolaznici ne pretpostavljaju da se pod njihovim koracima odigrava važna studentska utakmica.

BESPLATNA ŠKOLA KOŠARKE ZA OSNOVCE: Treninzi u osnovnim školama na Starom gradu

Po nacrtu arhitekte Svetislava Ličine 1977. godine, završena je izgradnja nove zgrade Filozofskog fakulteta u Čika Ljubinoj ulici. Svako od zasebnih naučno disciplinarnih odeljenja dobilo je svoj sprat, dok je poslednji stepenik vodio ka podrumu i sali za sport.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Tu su studenti su s krajem sedamdesetih godina odigrali prve utakmice. Baš iste godine kada je i Rokfeler bio gost Beograda, 1980. godine, srpski akademski krug je ušao u novu deceniju prosperiteta. Osamdesetih godina kulturna i obrazovna elita uspostavljala je nove društvene vrednosti na kojima se temeljilo tadašnje društvo. Studenti su predstavljali najznačajniju energiju Beograda. Iz njihovih studentskih radova nastajale su čitave ideologije po kojima je krojena svest naroda. Intelektualna snaga ovih generacija uspevala je da održi impuls uprkos strogim centralizovanim političkim strukturama.

TRIDESET GODINA OD OTVARANJA PEŠAČKE ZONE U KNEZ MIHAILOVOJ: Tragom pionira srpskog izdavaštva do opstanka knjižare “Geca Kon” (FOTO)

Početkom devedesetih, studenti su činili prvi red otpora represivnoj vlasti. Okupljeni oko Filozofskog fakulteta, u demonstacijama 9. marta, beogradski studenti su započeli Plišanu revoluciju, kojom je Srbija uvedena na put demokratizacije. Tada je u napadu policije na demonstrante život izgubio student Branivoje Milinović. Čitava decenija ostala je upamćena kao napor studenta da ograniče samovolju vlasti, policije i spreče medijsku cenzuru, pogotovo u višemesečnim protestima krajem 1996. i početkom 1997. godine.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Nažalost, sa novim milenijumom ugušena je snaga studentskih pokreta i svaka njihova inicijativa. Umesto da doprinesu unapređenju društva, nove generacije studenata se sve više udaljavaju od njega. Košarkaški teren Filozofskog fakulteta ostaje kao simbol propadanja i urušavanja čitavog sistema akademskih vrednosti. Intelektualna snaga studenata postala je marginalizovana sa novom društvenom podelom.

OBNOVA SRUŠENE BIBLIOTEKE NA KOSANČIĆEVOM VENCU: Memorijalni park sa dekorativnim osvetljenjem (FOTO)

Glas studenata postao je bezvoljan. Entuzijazam za preuzimanje važnih pitanja nestao je iz studentskog života. Ali, krajem 2017. godine, ostaje ipak malo snage za odbojkašku utakmicu na starom terenu Filozofskog fakulteta.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR