Linijski park od Dorćola do Savamale

0
444
FOTO: Starogradski.com

Po ugledu na njujorški park Haj-lajn i moskovski Zarjadiji, Beograd bi trebalo da dobije svoj prvi linijski park koji će predstavljati sponu grada i njegovog najvećeg potencijala za razvoj, a to su reke.

Kada pruga bude uklonjena, pešaci će, na primer Dubrovačkom ulicom i parkom moći da se spuste do budućeg Muzeja Nikole Tesle i reke. Buduću zelenu oazu ispuniće obilje zelenila, dečja i sportska igrališta, skulpture u javnom prostoru, klupe, česme, a pešačkim stazama ona će povezati Savamalu, Kosančićev venac, Dorćol i deo Palilule sa Savom i Dunavom.Vrednost projekta koji počinje da se ostvaruje na leto je oko 19 miliona evra.

Prva etapa linijskog parka biće integralni deo uređene Karađorđeve ulice. Trotoari pored zgrada biće prošireni na pet metara, imaće drvored, dok se tramvajska pruga pomera prema reci, a baštice popločavaju kamenim kockama. Delovi šetališta biće obloženi drvetom, dobiće nove klupe, dečje igralište, železnički tunel koji se naslanja na Beton halu biće prostor za umetnike, a spomenik lučkom radniku biće premešten na poziciju sa koje će biti vidljiviji – na pravcu silaza sa velikih stepenica na reku.

Autobusi kojima je sada dozvoljeno da prelaze prugu da bi tik do reke pokupili turiste sa brodova, posle rekonstrukcije dobiće parking mesta uz ulicu kako bi šetalište bilo oslobođeno od saobraćaja.

OSTAVI ODGOVOR