LOKALNA DEMOKRATIJA POD LUPOM: Stari grad domaćin delegaciji Saveta evrope (FOTO)

0
157
Delegacija Saveta Evrope u Kombank Dvorani FOTO: Starogradski.com

Članovi Komiteta za monitoring Kongresa lokalnih regionalnih vlasti Saveta Evrope (SE), sastali su se 7. februara u Beogradu, kako bi razmotrili izveštaj o situaciji lokalne i regionalne demokratije u Poljskoj i Republici Moldaviji, kao i izveštaj o izborima za kantonalne skupštine Federacije Bosne i Hercegovine, koji su održani 7. oktobra prošle godine.

Da ne bude zabune, Savet Evrope nije institucija Evropske unije. SE je najstarija međunarodna regionalna organizacija koja okuplja 47 evropskih država, a od svog osnovanja 1949. godine zalaže za očuvanje ljudskih prava i sloboda, uspostavljanje vladavine prava i demokratije kao osnovnih principa razvoja jedinstvene Evrope.

„GRADSKA ČISTOĆA” NAJAVILA DA ĆE KLJUČEVE ZA OTVARANJE PODZEMNIH KONTEJNERA IMATI SAMO STANARI: Prete li nam smećem zatrpane ulice?

Komitet za monitoring pri Kongresu lokalnih regionalnih vlasti Saveta Evrope sastao se u našem glavnom gradu na poziv koji im je uputio predsednik opštine Paraćin Saša Paunović, prošle godine u Istambulu.

Članovi Komiteta su posetu Beogradu počeli prijemom koji je organizovan u Kombank dvorani, a njihovi domaćini su, uz Paunovića, bili i predsednik Gradske opštine Stari grad Marko Bastać, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Predsednik opštine Stari grad, Marko Bastać bio je jedan od domaćina delagaciji Saveta Evrope FOTO: Starogradski.com
Predsednik opštine Stari grad, Marko Bastać bio je jedan od domaćina delagaciji Saveta Evrope
FOTO: Starogradski.com

Kako se sastanak i glavni deo posete održava na Starom gradu, gosti iz različitih evropskih država upoznali su se sa kratkom istorijom i značajem starog urbanog jezgra i nekadašnje beogradske varoši za ukupni razvoj Beograda. Domaćini su delegaciji SE poručili da su ponosni na istoriju svog grada, ali i „da je ugostiti ovakvu delegaciju takođe, istorijski događaj”.

„Retke su prilike kad možemo da ugostimo ovako cenjenu delegaciju predstavnika jedne važne institucije kao što je Savet Evrope. Nadamo se da ćete upoznati sve lepote našeg grada, ali i da ćete videti poteškoće sa kojima se susreću svi naši građani. Beograđani i građani Srbije ovih dana protestuju i izražavaju nezadovoljstvo. Oni traže demokratiju, pravdu i bore se za sve one vrednosti na kojima počiva Savet Evrope”, istakla je predstavnica opštine Stari grad Iva Paić, u uvodnom obraćanju, istakavši da je starogradska kaldrma mesto sa kog u Beogradu sve uvek počinje.

Iva Paić, sekretarka Skupštine opštine Stari grad FOTO: Starogradski.com
Iva Paić, sekretarka Skupštine opštine Stari grad
FOTO: Starogradski.com

Članovi komiteta za monitoring mogli su da vide i izložbu najzanimljivijih karikatura Predraga Koraksića Koraksa, a domaćini su ih sproveli kroz nedavno „zabranjenu” izložbu objašnjavajući politički kontekst i aktuelnu situaciju u našem društvu. Oficijelni sastanak Komiteta za monitoring održava se u beogradskom hotelu Moskva.

Podsećamo sa je Savet Evrope radi očuvanja ljudskih prava i sloboda, uspostavljanje vladavine prava i demokratije kao osnovnih principa razvoja jedinstvene Evrope, usvojio brojna dokumenta.

Jedan od najvažnijih je „Evropska povelja o lokalnoj samoupravi” koja je garant „prava i sposobnosti lokalnih vlasti da u okviru zakonskih ograničenja uređuju poslove i upravljaju bitnim delom javnih poslova pod svojom odgovornošću i u interesu lokalnog stanovništva”.

VATERPOLO KLUB “STARI GRAD”: Rame uz rame sa Zvezdom i Partizanom

Sve je to zapisano u Ustavu i zakonima Republike Srbije. Višemesečni masovni građanski protesti u Beogradu i gradovima širom Srbije međutim pokazuju da je u našoj zemlji sve manje demokratije, vladavine prava, poštovanja osnovnih ljudskih prava i sloboda i slobodih medija. Kada se ne poštuje Ustav i načelo podele vlasti, kada je demokratski sistem ugrožen zbog samovolje i uzurpacije vlasti od strane predsednika, onda se gazi i Evropska povelja o lokalnoj samoupravi jer je na delu proces sveopšte centralizacija države. Ako tome dodamo da se legalno izabrani čelnici opština i gradova, koji nisu po volji vladajuće stranke, izlažu neprijatnostima, pritiscima, pretnjama i nezakonitim radnjama, onda je sve manje lokalne demokratije i samouprave u ovoj zemlji!

Gradonačelnik Šapca, Nebojša Zelenović; Izložba karikatura Koraksa i Petričića FOTO: Starogradski.com
Gradonačelnik Šapca, Nebojša Zelenović; Izložba karikatura Koraksa i Petričića
FOTO: Starogradski.com

Zato mnogi postavljaju pitanje da li su lokalna demokratija i samouprava danas „mrtvo slovo na papiru” u naprednjačkoj Srbiji!? Odgovor na ovo pitanje dobićemo na nekom od narednih sastanaka Komiteta za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope (SE), čiji je član i naša zemlja, na inicijativu opštine Paraćin, i uz podršku grada Šapca, opštine Čajetine i brojnih odbornika srpskih opština.

Starograđanin Miloš Moskovljević ovogodišnji dobitnik nagrade Fakulteta političkih nauka

Starogradski com. želi da ukaže i na poslednji izveštaj ugledne međunarodne organizacije „Freedom haus” po kome je Srbija izgubila status slobodne države! Sada smo među „delimično slobodnim zemljama” zbog sve gorih uslova pod kojima se sprovode izbori, ali i zbog napada na nezavisne medije. Kako vam zvuči podatak da je naša država četvrta na listi zemalja u kojima je zabeležen najveći pad u stanju demokratije, a ispred nje su Nikaragva, Tanzanija i Venecuela?

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR