MODNA STARINARNICA U ZMAJA OD NOĆAJA: Turisti vole suvenire sa ćiriličnim natpisima (FOTO)

0
521
FOTO: Starogradski.com

Dvadeset i pet godina je prošlo od kada je Aleksandar Ljubiša otvorio svoju prvu vintiž radnju. Bilo je to u njegovom stanu na Voždovcu, dok je godinama pre toga sakupljao predmete i garderobu u kojima se krije život nekih davnih vremena.

Vintidž moda, po ukusu Aleksandra Ljubiše, pasioniranog kolekcionara svega što je obeležilo kulturu i modu dvadesetog veka, nalazi se u sakrivenom kutku Ulice Zmaja od Noćaja. Šarm prošlih vremena ono je što krasi radnju u broju 14, koju je Aleksandar nazvao “Šmizla”.

“BEOGRAD PUT” ZAVRŠAVA RADOVE NA POPLOČAVANJU: Zetska postaje pešačka zona (FOTO)

Vintidž radnja “Šmizla” ranije se nalazila na Vračaru, gde je postala omiljeno mesto svima koji se bave nekom vrstom umetnosti, ali i onima koji ne vole modne trendove i žele da budu originalni i šarmantni. Danas su mušterije uglavnom stranci – turisti, kojima je maštovito uređena radnja posebno mesto u Beogradu gde žele da kupe nešto za uspomenu.

OBNOVA SPOMENIKA ZAHVALNOSTI FRANCUSKOJ: Potrebno oko 400 hiljada evra (FOTO)

“Turisti koji posećuju Beograd najčešće vole da imaju nešto – časopis, razglednicu ili majicu sa ćiriličnim pismom. Čak nam traže i ruske značke i priveske. Za ovih dvadeset i pet godina dosta se promenio profil mušterija”, kaže Aleksandar.

Aleksandar Ljubiša FOTO: Starogradski.com
Aleksandar Ljubiša
FOTO: Starogradski.com

Zbog toga se u radnji, osim starih stvari i garderbe, mogu kupiti i dizajnirani kaftani i ručno oslikane svilene marame njegove supruge, modne dizajnerke Ane Reljin.

Od ploča do mode

Odeću i stare predmete počeo je da skuplja krajem osamdesetih godina prošlog veka. U Parizu je kupovao stare ploče, a uz to je počeo da nabavlja i garderobu iz hipi vremena. U neobičnoj radnji u Zmaja od Noćaja 14 nalazi se više od 50 sijalica, kojima je vlasnik želeo da upotpuni atmosferu, 600 pari najrazličitijih modela naočara i čak 3500 predmeta.

POSLE DVE GODINE OD POSLEDNJE IZLOŽBE U BEOGRADU: Vlada Veličković u novootvorenoj galeriji “Rima”

Nedeljno u radnju stigne oko 100 predmeta, koje Aleksandar pažljivo selektuje. Iako nije ljubitelj mode osamdesetih, zbog potražnje svojih mušterija je uvrsti u svoj asortiman.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

“Moja supruga i ja smo oduvek voleli karakternu garderobu, koju smo uspevali da pronađemo na tezgama svetskih buvljaka. Najdraži među njima je bio Klinjankur u Parizu. Često smo posećivali i one u Beču, Budimpešti i drugim evropskim gradovima. Kada smo se u jednom trenutku osvrnuli, nismo više imali prostora za sve te stvari i tada smo odlučili da započnemo posao. Prvu radnju smo otvorli 1992. godine.”

Za dan 2000 evra

Aleksandar pamti i jedan neobičan dan u svojoj karijeri kada je za vreme snimanja filma sa Pirs Brosnanom u Beogradu, u njegovu radnju ušao kostimograf i scenograf sa seta i za svega nekoliko minuta napravio nezapamćeni pazar. Kupili su razne stare predmete i garderobu, koju su koristili kao kostime na snimanju. Međtim, kada je snimanje završeno, ekipa filma bacila je sve predmete u vrednosti od dve hiljade evra, što je veoma zabolelo Aleksandra.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Aleksandar Ljubiša, osim starinarnice koju uspešno vodi godinama, piše knjige i član je Udruženja književnika Srbije. Njegova knjiga “Avanti prevaranti” opisuje život i ljubav prema neobičnim predmetima koje je pronalazio na ulicama i pijacama sveta. Rođen je 1963. godine na Svetom Stefanu, u Crnoj Gori. U Beograd je došao nakon razornog zemljotresa koji je pogodio crnogorsko primorje 1979. godine.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR