Muzej nauke i tehnike: 150 godina od rođenja Mihaila Petrovića Alasa

0
342

Muzej nauke i tehnike tokom aprila organizuje ciklus predavanja povodom 150 godina od rođenja Mihaila Petrovića Alasa, našeg najpoznatijeg matematičara, profesora Velike škole i Univerziteta, koji je ostavio je značajan trag u srpskoj prosveti i kulturi,u prvoj polovini 20. veka.

Naučnik Mika Alas je utemeljitelj “beogradske” matematičke škole, svetski putnik i istraživač, izumitelj i pedagog, široj javnosti je poznat ne samo po tada međunarodno priznatom matematičkom radu, već i po svojoj strasti i ljubavi prema reci i ribarenju.

Predavači – Saša Šepec, viši kustos Muzeja nauke i tehnike i doktorand Istorije i filozofije, Aleksandra Stevanović, doktorand Istorije i filozofije, Novica Babović iz umetničke asocijacije ART NOVA i ULUS-a i Vesna Todorčević, viši naučni saradnik Matematičkog instituta SANU i vanredni profesor Fakulteta organizacionih nauka, nastojaće da u popularnom tonu osvetle različite aspekte života i stvaralaštva Mihaila Petrovića Alasa. Zanimljiv ciklus predavanja počinje večeras u 18 časova u Staklenoj sali Muzeja nauke i tehnike, u Skender begovoj 51 na Dorćolu. Ulaz je slobodan.

zgradamuzeja-nova

 

PROGRAM MANIFESTACIJE:

12.04. u 18h – Saša Šepec: HIDROINTEGRATOR MIHAILA PETROVIĆA ALASA

Hidrointegrator ili analogna računska mašina na principu kretanja tečnosti nije samo interesantan izum u okviru istorije nauke i naučnih instrumenata, već i sasvim originalno pedagoško sredstvo u oblasti matematike. Izrada replike ili modela pojavljuje se kao izazov za naučno-tehnički muzej.

16.04. u 18h – Aleksandra Stevanović: METAFORE, ALEGORIJE I ANALOGIJE MIHAILA PETROVIĆA ALASA

Knjiga Metafore i alegorije predstavlja najbolju sintezu nauke i umetnosti od vremena Osnovnog načela Laze Kostića. Ona je trezor metafora i alegorija koje je Mihailo Petrović sakupio i povezao u celinu da bi ih potom investirao u razumevanje najtežih naučnih i filozofskih problema. Ova knjiga može da pruži dodatnu energiju i savremenom naučnom i umetničkom radu.

23.04. u 18h – Novica Babović TAJNA JEGULJE

Multimedijalni materijal nas vodi kroz glavne oblasti života i rada Mihaila Petrovića Alasa. Pratićemo njegove ekspedicije, kao i njegov odnos prema vodi, kao životnoj inspiraciji. Projekcija filma Tajna jegulje: film sledi trag imaginarnih plovidbi Dunavom, koje je svojim parobrodom Karaš, Mihailo Petrović preduzimaou potrazi zatajnom.

30.04. u 18h – Vesna Todorčević: MIHAILO PETROVIĆ ALAS KAO POPULARIZATOR MATEMATIKE

Mihailo Petrović Alas objavio je više tekstova, koji se na popularan i pedagoški način bave onovnim problemima matematike. Iz ovih tekstova možemo i danas nešto da naučimo o problemu popularizacije nauke, naročito matematike, te da uporedimo Petrovićeve i savremene pokušaje u ovoj oblasti.

 

OSTAVI ODGOVOR