MOST NA ADI HUJI DO 2022.

0
215

Izgradnja novog mosta preko Dunava kod Ade Huje počeće idućeg leta, što je odlaganje za oko godinu dana u odnosu na početna obećanja gradskih čelnika. Direkcija za građevinsko zemljište, koja sprovodi ovaj projekat, donela je konačnu Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za izradu idejnog projekta sa studijom opravdanosti za izgradnju ovog mosta.

Idejni projekat izradiće grupa ponuđača – projektantske firme “DB inženjering” d.o.o. iz Beograda, “Ponting” d.o.o, “Gradis” iz Maribora, “MHP projekt” d.o.o. i “AB&CO Geosystems” d.o.o. iz Novog Sada. Dodela ugovora je bila odložena jer je tender, raspisan 2016, zaustavljen zbog zahteva o zaštiti prava koji je druga grupa ponuđača podnela, a ugovor je dodeljen nakon što su nepravilnosti otklonjene.

Po završetku idejnog projekta, vrednog 735.000 evra, sledi raspis tendera za projektovanje, finansiranje i izgradnju ovog mosta prema pravilima međunarodnog saveza inženjera konsultanata.

U Katalogu velikih projekata Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda planirano je da projektovanje počne u decembru 2018. izvođenje radova na leto 2019. a završetak radova se očekuje do 2022. godine. Vrednost čitave investicije, prema podacima Direkcije, iznosi bruto 216 miliona evra.

Most preko Dunava kod Ade Huje je važan za Beograd jer će se nalaziti na saobraćajnici Spoljna magistralna tangenta (SMT) koja povezuje tri uvodna pravca u gradu: Pančevački put, Bulevar kralja Aleksandra (Smederevski put) i auto-put E-75. Prema generalnom projektu, prelazak sa banatske na beogradsku stranu omogućen je sa četiri povezane mostovske konstrukcije ukupne dužine 3.327 metara i širine 30 metara.

Bilo kako bilo, možemo reći da sa nestrpljenjem očekujemo početak izgradnje jer svaki novi most preko Dunava i Save, poput onih na Adi Ciganliji i “Pupinovog” u Zemunu,  imaju posebnu važnost za Stari grad, jer centralnu gradsku opštinu znatno rasterećuju od saobraćaja. Značaj novih mostova za Starograđane je nemerljiv jer se odavno zna da samo nakon izmeštanja teretnog i tranzitnog saobraćaja može da se očekuje smanjenje gužvi, buke i emisije štetnih gasova u centru grada –  što bi konačno rezultiralo čistijom životnom sredinom i kvalitetnijim svakodnevnim životom svih građana Starog grada.

Novi most na Dunavu biće četvrti koji će, uz mostove na Adi, “Pupinov” most i Surčin – Obrenovac, biti izgrađen u Beogradu u poslednje dve decenije.

OSTAVI ODGOVOR