NAJLEPŠA TERASA STAROG GRADA: U proleće miriše, a leti milina (FOTO, INTERVJU)

1
444
FOTO: Starogradski.com

Zvanično najlepša terasa opštine Stari grad izabrana u okviru konkursa “Za zeleniji Beograd” u vlasništvu je zgrade u Vasinoj 16, a o njoj brine gospođa Nedeljka Ružić Tvrtković i njena ćerka Jovana Tvrtković. Razno drveće u saksijama na krovnoj terasi na šestom spratu zgrade ove dve dame skupljaju više od 25 godina.

“Jovana je prvi bagrem iz semena zasadila kada je imala samo šest godina. Tada je i svom učitelju poklonila jedno maleno stablo koje je kod njega u dvorištu sada ogromno, a kod nas je očvrslo, jer drveće u saksijama ne može da raste mnogo u visinu. Ali, nama je na našem krovu to taman” kaže Nedeljka.

BIZNIS IDEJA MLADE STAROGRAĐANKE: Evo šta možete na Dorćolu da dobijete za 200 dinara na sat (FOTO)

Na terasi krova u Vasinoj 16 trenutno se sunča mnogo vrsta drveća, od žalosne i kovržave vrbe, preko ugroženog srpskog bresta, do limuna, mandarine, avokada i drveta banane. Ispod krošanja drveća našlo se mesta i za saksiju jasmina, jagoda, aloe vere i začinskog bilja. Sve što nastane od plodova i listova je potpuno prirodno, jer Jovana biljke ne prska hemikalijama i sadi ih u zemlju koja nema veštačkih đubriva.

“Najviše nas je iznenadila japanska trešnja sakura, jer ona kada procveta miriše divno. Ona cveta prva i čekajući proleće ispod nje je nesvakidašnje iskustvo. Kao što je nekim ljudima koji gaje dekorativno cveće najlepše godišnje doba leto, nama je to proleće, jer terasa postaje oaza mirisa i boja” kaže Jovana.

SPOMENIK KNEZU MIHAILU NA TRGU REPUBLIKE: Sastajalište generacija Beograđana “kod konja” (FOTO)

Zelene krošnje drveća koje godinama u nazad gaje Nedeljka i Jovana na desetak kvadrata krovne terase vide se i iz Vasine ulice. Raduje ih što će ova ulica za koji mesec postati pešačka zona, iako je na zgradi istaknut poziv za protest protiv popločavanja ovog dela Starog grada.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

“Nadamo se najboljem rešenju za spomenik Zoranu Đinđiću, a voleli bismo kada bi gradske vlasti ispunile obećanje i ovaj deo pešačke zone pretvorili u prostor sa kulturnim sadržajima. Sada je Vasina jako bučna od trola, nema drveća, a noću se deru oni što vole provod u sitne sate. Malo će biti nezgodno starijim ljudima zbog prevoza, ali čula sam da će biti neki mini kombi koji će im pomagati da dođu do svojih zgrada” nada se Nedeljka.

Nedeljka Ružić Tvrtković, vaspitačica i učiteljica u penziji, predsednica je Skupštine zgrade u Vasinoj 16. Kako kaže, nije lako izboriti se sa podstanarima, kojih ima sve više, a vlasnicike stanova ne interesuje previše šta je sve potrebno kako bi neka zgrada funkcionisala kako treba. Najveću borbu vodi sa čovekom, koji je, kako kaže, uzurpirao dvorište iza zgrade i od njega napravio parking.

SKADARLIJSKI VREMEPLOV: Povratak u doba kada se na ulicu nije izlazilo bez šešira (FOTO)

“Dvorište pripada našoj zgradi, ali ga je prisvojio čovek iz susednog ulaza koji ga otključava na “karticu”. Nijedna inspekcija mu ne može ništa. U opštini su mi savetovali da ga tužim, ali sve je to jako skupo. Meni je zadovoljstvo da mesto gde živimo uredim da bude lepo i prijatno, da svi uživamo… Zgradu smo sredili zahvaljujući opštini Stari grad i akciji “Zajedno za vašu zgradu”, gde smo učestvovali čak tri puta. Od tog novca smo sredili i ovu krovnu terasu, popločali smo je, uradili izolaciju i popravili orgadu koja je bila vrlo nebezbedna.” zaključuje priču za Starogradski.com gospođa Nedeljka.

(Starogradski.com)

1 KOMENTAR

  1. Bravo za gospođu koja je odlučila da progovori o parkingu na “karticu” i čoveku koji se toliko bahati kao da mu je tata ostavio taj prostor iza zgrade. Nemoguce je da opština ne može ništa da uradi. Nemoguće je da javni prostor u vlasništvu jednog ulaza prisvoji neko na svoju ruku. Pozivam opštinu da preduzme nešto!

OSTAVI ODGOVOR