Beograđani konačno saglasni: Ovo fali Starom gradu kako bi dostigao svoj pun potencijal! (ANKETA, FOTO)

9
757
Beograđani konačno saglasni
FOTO: Nemanja Pančić

Nema sumnje da Stari grad kao kulturno-istorijsko jezgro Beograda zaslužuje poseban tretman i više pažnje i brige o očuvanju izgleda i duha nego što je to do sada bio slučaj. Glavne zamerke na njegov račun su da je zanemaren, neuredan i okupiran od strane „dođoša“. Ipak, stanovnici i gosti Starog grada, sagovornici našeg portala, slažu se u oceni da je Stari grad srce i duša Beograda i sa mnogo ljubavi govore o njemu.

Evo kako su stanovnici Starog grada odgovorili na naša tri pitanja:

Petar Popović, advokat:

FOTO: Starigrad.info
Petar Popović, FOTO: Starigrad.info

Šta za Vas predstavlja Stari grad?

Sve! Ja sam deo njega. Imam šezdesetsedam, osmu gazim, obišao sam mnogo gradova, uvek sam se vraćao Starom gradu, koji je za mene centar sveta. Stari grad je kao prva ljubav.

Šta Stari grad trenutno jeste?

Svi pravi Beograđani se viđaju na pijacama, a one danas nisu reprezentativne i uređene. Stare beogradske porodice su napustile centar i tu su se doselili razni.

Šta bi Stari grad trebalo da bude?

Trebalo bi da ima ljude koji će da ga gaje i neguju. Stari grad treba ljude koji će ispoljavati ljubav prema njemu.

Selena:

Selena, FOTO: Starigrad.info
Selena, FOTO: Starigrad.info

Šta za Vas predstavlja Stari grad?

Kao rođena Dorćolka treće generacije, mogu samo da kažem da je Stari grad duša Beograda.

Šta Stari grad trenutno jeste?

Nažalost, trenutno je jako zanemaren, ne čuva se koliko bi trebalo.

Šta bi Stari grad trebalo da bude?

Morao bi da bude urbaniji, sa više zelenih površina i parkova za decu.

Miroslav:

Miroslav, FOTO: Starigrad.info
Miroslav, FOTO: Starigrad.info

Šta za Vas predstavlja Stari grad?

Pa, Stari grad je sam Beograd. Sva dešavanja su ovde. Sve je živo 24 sata.

Šta Stari grad trenutno jeste?

Malo je neuredan i prevelika je gužva.

Šta bi Stari grad trebalo da bude?

Trebalo bi ga rasteretiti od saobraćaja i preteranog broja automobila, kao i bolje organizovati gradski prevoz. Ne bi bilo loše kada bi se i o higijeni povelo više računa.

Radomir Novaković:

Radomir Novaković, FOTO: Starigrad.info
Radomir Novaković, FOTO: Starigrad.info

Šta za Vas predstavlja Stari grad?

Ja sam iz Mrčajevaca, a Stari grad cenim kao centralu Beograda.

Šta Stari grad trenutno jeste?

Urbanistički haos, sa oronulim i propalim fasadama, nažalost.

Šta bi Stari grad trebalo da bude?

Potrebno je samo malo rada da bi sve lepše izgledalo. Što naš narod kaže „treba to samo malo prekrečiti“.

Marta sa Filološkog:

Marta s Filoloskog
Marta sa Filološkog, FOTO: Starigrad.info

Šta za Vas predstavlja Stari grad?

Definitivno je Stari grad u svojoj celini jedan kulturni spomenik.

Šta Stari grad trenutno jeste?

Skup istorijskih zaostavština, o kojima se ne vodi dovoljno računa.

Šta bi Stari grad trebalo da bude?

Trebalo bi da bude tretiran kao istorijska znamenitost čitavog Beograda i Srbije, s obzirom na to da govorimo o samom centru glavnog grada.

Milka Ćunić:

Milka Ćunić, FOTO: Starigrad.info
Milka Ćunić, FOTO: Starigrad.info

Šta za Vas predstavlja Stari grad?

To je deo mog grada, grada u kom živim, koji je jako važan svim Beograđanima.

Šta Stari grad trenutno jeste?

Ne pridaje mu se značaj koji zaslužuje u istorijskom, kulturnom i urbanističkom smislu. O higijeni da ne govorimo!

Šta bi Stari grad trebalo da bude?

Kao kulturno jezgro Beograda, trebalo bi da bude dom i domaćin umetničkom blagu našeg naroda, svim kulturnim institucijama, poput Narodnog muzeja, koji godinama ne radi.

AUTOR Nevenka Grozdanović

9 KOMENTARI

 1. Cistoca,to zameram posmatrajuci ciscenje vazno im je da kolovoz bude cist ne i trotoari narocito u Strahinjica Bana cesto ulocni polivaci svu prljavstinu uguraju u ulaze.Trotoari u Strahinjica Bana strasno,fasade oronule problemi sa parkingom samo sto vozila ne udju u zgradu tako da pesaci moraju kolovozom.posbno neke ruzne baste daogradama ka da je grobna parcela da leksanom u br27 i to bez dozvole.volim Stari Grad tu zivim ceo zivot

 2. Cistoca definitivno! Ja nisam iz Beograda, niti sam trece koleno iz Starog grada, ali imam utisak da ga vise postujem i vodim racuna o njemu, nego sami lokalci. Zivim tu par godina i utisak mi je da su se lokalci predali ili ih prosto nije briga. Pocev od bacanje ogromnog smeca u kantama namenje za male otpatke, preko opusaka u samom ulazu! Jezivo…E, da! I bilo bi lepo kada bi ti isti lokalci naucili da kazu dobar dan/jutro/vece svom komsiji.

 3. Stari Grad mora konačno da nađe načina i sa gradskim vlastima sredi svoje podzemne prolaze. Turisti se odjednom spuste u jezivo, ofucano, prljavo, smrdljivo, polunapušteno, provincijsko predgrađe…

 4. Stanovništvo Starog grada je pod stalnim višestrukim napadom neuporedivo jačih, beskrupuloznih snaga, uz saradnju vlasti:
  Previše je nazovi-graditeljstva na brzu ruku i neukusnih i nepromišljenih graditeljskih intervencija (uz započeto upropašćavanje čak i ustanova vitalnih za elementarno preživljavnje, pijaca – jedna od svega dve će čak postati TRC!).
  Previše je danonoćnog, divljeg ugostiteljskog i kvazi-turističkog opterećenja čitave opštine – čak i po krovovima zgrada: pregažena je i trajno upropašćena Skadarlija i okolina, kao i takodje raseljena glavna trgovačka Knez Mihajlova i okolina, koju je već progutala trgovina “krpicama” i patikama, i koja je nepovratno poremećena, naružena i smisaono načeta nedavnom izgradnjom TRC; neregulisani hosteli, nekontrolisani RB&B i neoporezovano izdavanje stanova za sumnjive, neprijavljene poslove i za zabavu svih zamislivih vrsta.
  Nepodnošljivo je mnogo danonoćno nesnosne buke (čak i iz Skupštine Grada, i u njenoj organizaciji).
  Nesnosno je i mnogo automobila, lošeg, zagadjenog vazduha, trpanja bučnih i napadnih PR “dešavanja” kojima tu mesto nije, provincijalnih vašara i “bazara”, čak i ilegalne trgovine uz sam Dom Narodne skupštine (!!!) gde su – baš tu od svih mesta, pod nosom vlasti, i parking JKP uzurpirali “privatnici” pod nečijom komandom.
  Naravno i očekivano, nepodnošljivo je mnogo i smeća, svih vrsta.
  Opština bi trebalo da se uzme u pamet i postara za elementarnu dobrobit svojih stanovnika i poreskih obveznika koji od svega toga beže ili nestaju, dok su preduzeća već uglavnom pobegla, a zanatlije i trgovci potrebni stanovništvu su oterani, jer ovako, kako radi, uz pomahnitalu komercijalizaciju i “privatizaciju”, koliko sutra neće imati od čega i od koga ni da preživi.
  Stari grad zaista treba zaštiti kao istorijsku celinu Grada Beograda, a radove planirati u skladu s tim, uvek bespogovorno uvažavajući šta stanovnici smatraju da im je potrebno, i kako oni vide “razvojne ideje” vlasti. Jer grad bez stanovnika propada i umire, ostaje samo kulisa, ljuštura iz koje će pobeći i “bizinsi” koji tu sada vide šansu za brzu i laku zaradu. To se već uveliko dogadja, pred našim očima.

OSTAVI ODGOVOR