NARANDŽASTI METEO ALARM: OČEKUJU NAS VRELI DANI, TEMPERATURE IZNAD 35 STEPENI

0
365

Republički hidrometerološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje na visoke temperature na području Beograda sve do 14. avgusta. Kako navodi RHMZ očekuje se vrlo visok indeks UV zračenja, a najviša dnevna temperatura dostizaće od 34 do 38 stepeni Celzijusa.

Obratite pažnju jer biometerološka situacija može imati nepovoljan uticaj na srčane bolesnike i osobe sa osetjlivim nervnim sistemom, a meteropatske reakcije mogu se javiti u formi slabije koncentracije, malaksalosti i pospanosti.

Stručnjaci nam tokom ovog perioda preporučuju umerenu fizičku aktivnost, boravak u hladovini ili klimatizovanim prostorijama. Ono o čemu treba voditi računa je da razlika u temperaturi napolju i u zatvorenom prostoru ne bude veća od 4 stepena.

Lekari savetuju da se iz rashladjenih prostorija ne izlazi bez preke potrebe, da se nosi lagana odeća svetlih boja, i da svakako uz sebe obavezno imate flašicu sa vodom!

Velike vrućine naterale su i radnike na Trgu Republike da spas potraže u hladovini. Da li će i avgustovske vrućine, pored stalnog menjanja planova „u hodu”, biti još jedan razlog da se rokovi za završetak radova, bučno najavljeni za 1. septembar, prolongiraju, videćemo!?

Još jedan savet nije na odmet. Sigurni smo da je najbolje rešenje za osvežnje i spas od tropskih vrućina odlazak na otvorene bazene sportskog centra „Milan Gale Muškatirović”. Popularno kupalište naše „dorćolske plaže” nudi vam prijatnu svežinu besprekorno čistu bazensku vodu jer se Opština Stari grad tokom protekle decenije trudila da dorćolski sportski centar bude na usluzi Starograđana. Nekadašnji „25. maj” temeljno je rekonstruisan sredstvima naše opštine i danas je jedan od najsavremenijih bazenskih kompleksa u zemlji.

AI0A0249

Kako će dalje biti ne znamo, jer smo svedoci da su gradske vlasti nasilno preuzele upravljanje ovim bazenskim kompleksom, jednostranom birokratskom odlukom gradske skupštine i nasilnim upadom „novopostavljenog rukovodstva od strane grada” iz još uvek nejasno, osnovanog gradskog javnog preduzeća.

Zato poštovani sugrađani i pored preporuke da spas od tropskih vrućina pronađete na „Galetu”, poštujte pravila i kućni red na bazenu, jer je još uvek nejasno se ko će biti odgovoran ako vam se nešto slučajno desi dok na bazenu tražite spas od nesnosne vrućine.

Bilo kako bilo, ne zaboravite da zbog visokih temperatura češće pijete vodu ili da se osvežite na česmi cisterna sa vodom koje su postavljene na najprometnijim lokacijama na Starom gradu.

OSTAVI ODGOVOR