NI KIŠA IM NIJE SMETALA Održano takmičenje u pružanju prve pomoći Crvenog krsta Stari grad

0
190
Takmičenje u pružanju pr ve pomoći FOTO: Starogradski.com

U plavim kabanicama, bez straha, đaci starogradskih osnovnih škola juče su spašavali živote! Po kišnom danu, na Kalemegdanu održano je takmičenje u pružanju prve pomoći.

Na nekoliko sati, volonteri i aktivisti Crvenog krsta Stari grad, pretvorili su beogradsku tvrđavu u mesto na kojem su se desile velika saobraćajna nesreća, prirodna katastrofa i nekoliko povreda na radu. Ali, baš svaki život je sačuvan, povrede sanirane i solidarnost oživljena.

Takmičenje u organizaciji Crvenog krsta Stari grad ima dugu tradiciju, edukativnog je karaktera i kroz učešće đaci se uče osnovama pružanja pomoći u kriznim situacijama.

Crveni krst Stari grad FOTO: Starogradski.com
Crveni krst Stari grad
FOTO: Starogradski.com

– Tokom 2017. godine u Crvenom krstu Stari grad, obuku je uspešno završilo 225 đaka – podelio je sa nama Aleksandar Pantelić, sekretar Crvenog krsta Stari grad.

Takođe, dodao je da je njihova ekipa nebrojano puta osvojila prva mesta na međunarodnim takmičenjima ovog tipa. Na takmičenju u Rumuniji 2015. i u Italiji 2011, timovi sa Starog grada odneli su zlatne medalje. Ova manifestacija okuplja 200 učesnika i 150 volontera.

Na ovogodišnjem takmičenju učestvovalo je 16 ekipa omladine (učenici srednjih škola i studenti) i 16 ekipa podmlatka (učenici osnovnih škola). Krajem maja nas očekuje i gradsko takmičenje.

U nedelju ujutru na Kalemegdanu zatekli smo pravu scenografiju, glumce, šminkere povreda, sve je delovalo verodostojno, kao da je svako od simuliranih nesreća stvarnost. Na pet punktova, bile su raspoređene misije koje su timovi od po šest članova morali da razreše. Na jednom punktu se tako desila biciklistička nesreća nastala usled trke, što je česta situacija u kojoj se nalaze aktivisti Crvenog krsta širom sveta. Članovi timova morali su u osam minuta da dijagnostikuju povrede biciklista koje su glumili volonteri, saniraju njihove povrede i da pomognu povređenima na adekvatan način. Sudije su u nekoliko kategorija ocenjivale učinak timova. Sve je izvedeno veoma realistično.

Juče smo od mladih starograđana mogli da naučimo kako se snaći baš onda kada bi svako od nas izgubio svest, pomoći drugome, pod naletom panike i adrenalina. Pokazali su kako se pruža pomoć, hladne glave, staloženo i veoma stručno. Uverili su nas kako timski rad mladih ljudi prevazilazi sve probleme i najgore nesreće. Pozitivna energija među mladima i zrelost da se odlično snalaze u situacijama koje niko ne priželjkuje, oduševila je sve koji su bili deo ovog projekta. Aktivizam u Crvenom krstu jedinstvena je prilika da doprinesete opštem dobru, oplemenite svoj život novim veštinama i steknete nove prijatelje.

Pobednička ekipa FOTO: Starogradski.com
Pobednička ekipa
FOTO: Starogradski.com

Pobedu su odnele devojčiće sa istim frizurama iz Osnovne škole “Drinka Pavlović”.

Pročitaj još: http://starogradski.com/vesti/crveni-krst-stari-grad-poziva-sve-zainteresovane-da-se-prijave-za-obuku-spasioca-na-vodi/

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR