NAPUŠTENI ZANATI STAROG GRADA: Katanac na radnje zbog masovne proizvodnje (FOTO)

0
293
FOTO: Starogradski.com

Vekovima unazad, najstarije gradsko jezgro razvijalo se sa novim zanatskim umećem ljudi koji su naseljavali prostor centra Beograda. Juveliri, šeširdžije, grnčari, kožari, krznari, bombondžije i berberi, osvajali su grad i sve one svetske prolazeće trgovce svojim vrsnim zanatskim talentima.

GRAĐANI ZAOBILAZE RADOVE: Skadarlija u pesku, kamenu i asfaltu (FOTO)

U vreme kada su se proizvodi izrađivali ručno, navike i potrebe su bile sasvim drugačije od današnjih. Obišli smo krug po Starom gradu u potrazi za starim napuštenim zanatima koji nisu odoleli vremenu i pritiscima nove životne mode.

KOD DOMA OMLADINE: Rupetina na kolovozu nervira vozače i skuplja prljavštinu (FOTO)

Kultna četkarska radnja, u Ulici Džordža Vašingtona, majstora Slobodana Živkovića koji se do poslednjeg dana svog života borio za svoj zanat, postojala je više od pedeset godina. Sada, sa pojavom novih sintetičkih materijala i fabričkom proizvodnjom, zanat pravljenja četki od prirodnih dlaka i materijala izgubio je bitku na tržištu.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

U Francuskoj ulici, od jednog poznatog starogradskog zanatlije, ostao je samo dobro poznati izlog. Vodoinstalaterska radnja Aleksandra Stefanovića, već nekoliko godina je zatvorena, a prolaznici još uvek zastaju kako bi videli neobičan izlog u kojem se nalazi kupatilo.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Beogradske dame, pedesetih, šesdesetih godina puno pažnje su polagale u svoje dobro krojene odevne komade, šešire, rukavice, cipele i tašne, koje su kupovale u prodavnicama ručne izrade.

OBILIĆEV VENAC: Šetalište kojim se ponosimo ili besmislena praznina (FOTO, VIDEO)

Neke od tih radnja su opstale i danas, kao šeširdžijska radnja na Terazijama. Ali, krznarska radnja, u kojoj su se dugi niz godina kupovale zimske bunde i raznovrsni krznarski proizvodi, u Rajićevoj ulici, zatvorena je već neko vreme.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Iako se mnogi stari zanati gase, rađaju se novi, koji na svojevstan način obnavljaju tradiciju ručne izrade predmeta ili umeća usluga. Jedan takav obnovljeni zanat u novom duhu, nalazi se u Ulici braće Jugovića, na čijoj adresi, muškarci ponovo mogu da uživaju u davno zaboravljenom ritualu berbera.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR